Epiglotitis

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: Filip Matovinović, dr. med.

Epiglotitis je bakterijska infekcija epiglotisa i okolnih tkiva.

 • Epiglotitis može blokirati dušnik (traheu) i biti smrtonosan.

 • Glavni simptomi su teška upala grla i glasno, otežano disanje.

 • Liječnici postavljaju dijagnozu gledajući epiglotis u operacijskoj sali s fleksibilnim svjetlom.

 • Cjepivo protiv Haemophilus influenzae tipa B (Hib) može spriječiti epiglotitis uzrokovan tim bakterijama.

 • Antibiotici se daju kako bi se uklonila infekcija, a postavlja se cijev za disanje da bi se spriječilo potpuno zatvaranje dišnog puta zbog oticanja.

Epiglotis je mali poklopac krutog tkiva koji zatvara ulaz u grkljan (larinks) i dušnik tijekom gutanja.

Uho, nos i grlo
 

Uzroci

Ponekad bakterije, najčešće Haemophilus influenzae tip B, inficiraju epiglotis.

Epiglotis uzrokovan Haemophilus influenzaeom je bio najčešći među djecom, ali rutinsko cijepljenje protiv Haemophilusa je gotovo eliminiralo ovu infekciju u djece. Sada se više slučajeva epiglotitisa javlja u odraslih. Međutim, djeca mogu dobiti epiglotitis uzrokovan drugim bakterijama, a odrasli i necijepljena djeca mogu se još uvijek zaraziti Haemophilus influenzae tip B.

Oticanje uzrokovano ovom infekcijom može blokirati dišne putove i dovesti do otežanog disanja i smrti. Budući da djeca imaju manji dišni put od odraslih, epiglotitis je mnogo opasniji u djece, ali može biti fatalan i u odraslih.

Djeca s epiglotitisom često imaju bakteriju u krvotoku (bakterijemija), što može uzrokovati proširenje bolesti u pluća, zglobove, tkiva koja obavijaju mozak (moždane ovojnice - meninge), srčanu ovojnicu ili potkožna tkiva.

Simptomi

U djece s epiglotitisom simptomi se razvijaju naglo, a fatalno sužavanje grkljana može se pojaviti u roku od nekoliko sati od početka simptoma. Simptomi uključuju

 • Jaku bol u grlu

 • Otežano gutanje

 • Bolno gutanje

 • Povišenu tjelesnu temperaturu

 • Slinjenje

 • Promijenjen (prigušen) glas

Budući da je infekcija u epiglotisu, stražnji dio grla se često ne čini zaraženim. Kako oticanje epiglotisa počinje sužavati dišni put, dijete prvo počinje škripati pri disanju (stridor), a zatim se disanje postupno pogoršava. Stanje brzo napreduje.

U odraslih s epiglotitisom simptomi su slični simptomima djece, te uključuju bol u grlu, povišenu tjelesnu temperaturu, otežano gutanje i slinjenje, ali simptomi obično traju duže od 24 sata. Budući da je dišni put odrasle osobe veći, blokada dišnih puteva je rjeđa i manje iznenadna. Međutim, dišni putovi mogu postati blokirani, a odrasli mogu umrijeti ako se dijagnoza i liječenje odgađaju. Često nema vidljive upale u grlu. Stoga, kada ljudi imaju teške bolove u grlu, ali normalno grlo, liječnici mogu posumnjati na epiglotitis.

Prevencija i liječenje

 • Cijev za disanje

 • Antibiotici

Epiglotitis uzrokovan Haemophilus influenzae tip B se može efikasno prevenirati Haemophilus influenzae tip B (Hib) cjepivom.

Najvažnija stvar koju liječnici rade jest provjeriti je li dišni put osobe otvoren. Liječnici odvode djecu u operacijsku dvoranu i umetnu plastičnu cijev za disanje kroz usta u traheju (orotrahealna intubacija). Cijev čuva dišni put od potpunog zatvaranja uslijed oticanja. Liječnici također postavljaju cijev za disanje kod odraslih osoba koje imaju poteškoća s disanjem, čiji su dišni putevi jako blokirani. Međutim, odraslim osobama koje nemaju poteškoća s disanjem nije potrebna cijev za disanje i mogu se pomno pratiti u jedinici intenzivne njege. Ako se cijev za disanje ne može umetnuti, liječnici mogu napraviti privremenu traheotomiju, stvarajući rupu u dušniku, tako da osoba može disati.

Svim odraslim osobama i djeci s epiglotitisom daju se antibiotici (npr ceftriakson).