Hitna kontracepcija

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Petra Kejla, dr. med.

Hitna kontracepcija koristi se nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili nakon neuspjele kontracepcijske metode (na primjer, kada kondom pukne).

Hitna kontracepcija smanjuje vjerojatnost trudnoće nakon čina nezaštićenog odnosa, uključujući i kada se čin dogodi blizu vremena ovulacije (oslobađanja jajne stanice) - kada je začeće najvjerojatnije. Sveukupno, vjerojatnost trudnoće je oko 5% nakon jednog čina nezaštićenog odnosa, ali bliže ovulaciji, oko 20%. Što se prije upotrijebi hitna kontracepcija, to je vjerojatnije da će biti učinkovita.

Dostupne opcije za hitnu kontracepciju uključuju lijekove uzete na usta i bakreni intrauterini umetak (IUD). Ovi lijekovi (tzv. Pilule za jutro poslije) uključuju levonorgestrel, ulipristal acetat i kombiniranu oralnu kontracepciju (estrogen i levonorgestrel). Oni inhibiraju ili odgađaju ovulaciju. Oni se češće koriste kao hitna kontracepcija nego IUD-ovi, iako je bakreni intrauterini umetak (IUD) najučinkovitiji oblik hitne kontracepcije. Bakreni IUD sprječava da se oplođena jajna stanica usadi u maternicu.

  • Umetanje bakrenog IUD-a: Da bi metoda bila učinkovita, IUD se mora umetnuti unutar 5 dana od nezaštićenog spolnog odnosa. Šanse za trudnoću nakon umetanja IUD-a su 0,1% —jednako kao i kada se IUD koristi za redovitu kontrolu rađanja. Isto tako, nakon umetanja, IUD se može ostaviti na mjestu kako bi se osigurala kontinuirana kontracepcija do 10 godina. Na učinkovitost bakrenog IUD-a kao hitne kontracepcije ne utječe tjelesna težina žene. Stoga, kod pretilih žena koje žele izbjeći trudnoću, bakrena IUD je preferirana metoda za hitnu kontracepciju.

  • Ulipristal acetat: Uzima se jedna doza ovog lijeka. On je učinkovitiji od levonorgestrela. Mora se uzeti unutar 5 dana (120 sati) nakon nezaštićenog odnosa. Mogućnost trudnoće je oko 1,5%. Ulipristal acetat je djelotvorniji od levonorgestrela za pretile žene, ali pretilost smanjuje njegovu učinkovitost. Potreban je recept.

  • Levonorgestrel: Najčešće se koristi levonorgestrel. To je progestin koji se često uzima u manjim dozama za kontracepciju. Levonorgestrel se uzima na usta. Žene mogu uzeti dozu, nakon čega slijedi još jedna doza 12 sati kasnije. Ili mogu uzeti jednu veću dozu. Mogućnost trudnoće je oko 2 do 3%. Međutim, hitna kontracepcija s levonorgestrelom može biti manje učinkovita u žena koje su pretile. Doza je učinkovitija što prije je uzeta. Mora se uzeti u roku od 5 dana (120 sati) nakon nezaštićenog spolnog odnosa (iako je manje učinkovit ako se uzme nakon 3 dana). Ove tablete dostupne su bez recepta za žene bilo koje dobi koje su imale nezaštićeni odnos.

  • Kombinirani oralni kontraceptivi: Može se koristiti kombinacija oralnih kontraceptiva (estrogen i levonorgestrel), ali je nešto manje učinkovita od levonorgestrela ili ulipristal acetata. Uzmu se dvije kombinirane tablete, a nakon toga još dvije tablete 12 sati kasnije. Koristi se visoka doza estrogena. Često uzrokuju mučninu i ponekad uzrokuju povraćanje. Liječnici mogu preporučiti lijekove koji mogu spriječiti mučninu i povraćanje.

Drugi režim (koji se zove Yuzpeova metoda) sastoji se od kombinacije etinilestradiola (oblik estrogena) i levonorgestrela. Uzimaju se dvije tablete, nakon čega slijede još dvije tablete uzete 12 sati kasnije, ali uzete u roku od 72 sata od nezaštićenog seksa. Visoka doza estrogena često uzrokuje mučninu i može uzrokovati povraćanje. Ova metoda je manje učinkovita od drugih metoda i koristi se samo kada žene nemaju pristup drugim metodama.