Koštane ciste

Autori: Michael J. Joyce, MD
Hakan Ilaslan, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Mia Prebeg, dr. med.

Mnoge nekancerogene (benigne) abnormalnosti kostiju mogu nalikovati tumorima kostiju, ali to nisu.

(Vidi također Pregled tumora kostiju.)

Aneurizmatske koštane ciste

Aneurizmatske koštane ciste obično se razvijaju prije nego što ljudi dosegnu dob od 25 godina, a uzrok nije poznat. Ove ciste se sastoje od više vrećica ispunjenih krvlju, koje su pakirane zajedno. Ove ciste se obično pojavljuju u blizini dugih kostiju (nadlaktice i bedrene kosti), ali gotovo svaka kost može biti zahvaćena. Ciste rastu sporo. Bolovi i otekline su česti. Cista može biti prisutna nekoliko tjedana do godinu dana prije postavljanja dijagnoze.

Kako bi dijagnosticirali aneurizmatske koštane ciste, liječnici obično rade rendgenske snimke i magnetske rezonancu (MRI). Također uklanjaju uzorak tkiva za pregled pod mikroskopom (biopsija).

Kirurško uklanjanje ciste u cijelosti najuspješnije je liječenje, ali ponekad se one vraćaju, osobito ako se ne uklone u potpunosti. Zračenje treba izbjegavati kad god je to moguće, jer se nekad razvijaju maligni tumori. Međutim, zračenje može biti tretman izbora za ciste koje se ne mogu liječiti kirurškim putem i vrše pritisak na leđnu moždinu.

Jednokomorne koštane ciste (jednostavne koštane ciste)

Jednokomorne koštane ciste pojavljuju se u blizini ploča rasta na rukama ili nogama kod djece. Ploče rasta omogućuju djeci rast.

Ciste često uzrokuju stanjivanje obližnjih kostiju, što može dovesti do njihova loma. Ciste koje su manje od 2 inča (oko 5 centimetara) duge ili široke mogu zacijeliti i mogu nestati kako zacjeljuje prijelom. Ciste koje su duge ili široke više od 2 inča, osobito u djece, mogu zahtijevati liječenje.

Liječnici obično dijagnosticiraju jednokomorne koštane ciste na temelju rendgenskih snimki. U većini slučajeva one su dovoljne za postavljanje dijagnoze, ali ponekad su potrebne i druge slikovne pretrage kao što su magnetska rezonanca (MRI) ili povremeno kompjuterizirana tomografija (CT).

Najčešće, ove se ciste liječe injekcijama kortikosteroida (često opetovano), obrađenim koštanim ljepilom ili sintetičkim koštanim nadomjestcima. Ponekad se liječenje sastoji od operacije kojom se uklanja sadržaj ciste iz kosti struganjem pomoću instrumenta u obliku lopatice (kiretaža) te transplantacije kosti s jednog mjesta na drugo (presađivanje kostiju). Bez obzira na tretman, cista ostaje ili recidivira u oko 10 do 15% ljudi.