Listerioza u novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Listerioza je infekcija koju uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes.

  • Listerioza u novorođenčadi može se steći u maternici, tijekom ili nakon poroda.

  • Simptomi se razlikuju, ali mogu uključivati nezainteresiranost i slabo sisanje.

  • Dijagnoza se potvrđuje identificiranjem bakterija iz uzorka krvi ili drugog uzorka uzetog od novorođenčeta i majke.

  • Neka novorođenčad umire zbog infekcije.

  • Trudnice bi trebale izbjegavati određene namirnice i pravilno prati ruke i kuhinjsku opremu nakon rukovanja s nekuhanom hranom.

  • Antibiotici mogu izliječiti infekciju.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i listerioze u odraslih.)

Listeria monocytogenes bakterije se nalaze u crijevima nekih ljudi i mnogih životinja širom svijeta. Za razliku od mnogih drugih organizama, dobro preživljava na temperaturama hladnjaka.

Trudnice se mogu zaraziti ako jedu kontaminiranu hranu. Ova hrana uključuje nepasterizirane mliječne proizvode, mekane sireve, sirovo povrće, pripremljena mesna jela i salate, rashlađene mesne namaze ili dimljene plodove mora. Fetusi se zaraze ako Listeria monocytogenes tijekom trudnoće prijeđe placentu (organ koji daje hranu fetusu). Novorođenčad se može zaraziti tijekom ili nakon poroda.

Simptomi

Trudnice s listeriozom mogu biti asimptomatske ili imati simptome slične gripi (na primjer zimica, vrućica i bolovi u mišićima).

Simptomi listerioze se u fetusa i novorođenčadi slični simptomima sepse (infekcija krvi) i uključuju nezainteresiranost i slabo hranjenje. Simptomi se mogu pojaviti unutar nekoliko sati ili dana nakon rođenja (rani početak) ili se mogu odgoditi i pojaviti tek za nekoliko tjedana (kasni početak). Novorođenčad koja ima ranu pojavu simptoma često ima malu porođajnu težinu, probleme pri porođaju i simptome sepse ubrzo nakon rođenja. Novorođenčad koja ima kasne simptome obično je rođena u terminu i početno zdrava, ali potom razvija meningitis (infekcija mozga) ili sepsu.

Ostale uobičajene komplikacije listerioze uključuju pobačaj, prijevremeni porod s intra-amnionsku infekciju i mrtvorođenje.

Dijagnoza

  • Testiranje krvi i drugih tekućina uzetih od trudnica i novorođenčadi

U trudnica koje imaju vrućicu, mogu se uzeti i testirati uzorci krvi, vrata maternice i amnijske tekućine da bi se otkrila Listeria monocytogenes.

Ako je novorođenče bolesno, prikupljaju se uzorci krvi i spinalne tekućine (dobivene lumbalnom punkcijom) vidi sliku Postupak lumbalne punkcije) i testiraju kako bi se identificirala Listeria monocytogenes. Ako je novorođenče bolesno, a majka je definitivno imala listeriozu, osim uzoraka krvi i spinalne tekućine, također se prikuplja tekućinu iz želuca, mekonij (fekalni materijal koji se proizvodi u crijevu prije rođenja) te zaraženo tkivo kako bi se izolirala Listeria monocytogenes. Uzorci se šalju u laboratorij za uzgoj (kulturu) bakterija. Identificiranje bakterija u uzorku potvrđuje dijagnozu.

Prognoza

Umire oko 10 do 50% novorođenčadi s listeriozom. Stopa smrtnosti je veća u novorođenčadi s ranom listeriozom.

Prevencija

Trudnice bi trebale izbjegavati hranu koja može biti kontaminirana Listeria monocytogenes. Namirnice koje treba izbjegavati uključuju nepasterizirane mliječne proizvode, meke sireve, sirovo povrće, pripremljena mesna jela i salate, rashlađene mesne namaze i dimljene plodove mora. Od ključne važnosti su pravilno rukovanje hranom, posebice odvajanje nekuhanog mesa od drugih predmeta tijekom pripreme, pranje ruku, pribora i dasaka za rezanje nakon rukovanja s nekuhanom hranom.

Ako se tijekom trudnoće dijagnosticira listerioza, liječnici mogu liječiti trudnice antibioticima prije porođaja ili tijekom porođaja kako bi se spriječila transmisija, ali korisnost takvog liječenja nije dokazana.

Liječenje

  • Antibiotici

Novorođenčadi se daje antibiotik ampicilin u kombinaciji s antibiotikom iz klase aminoglikozida. Novorođenčad koja također ima sepsu treba antibiotike i drugo liječenje.