Pregled tumora pluća

Autor: Robert L. Keith, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Tumori pluća mogu biti:

  • nekancerozni (nekancerogeni ili nemaligni)

  • kancerozni (kancerogeni ili maligni)

Svi tumori pluća zahtijevaju dijagnostičku obradu jer čak i nekancerozni tumori mogu stvarati probleme ako rastu i ometaju ili onemoguće disanje.

Liječenje tumora pluća ovisi o tome jesu li kancerogeni ili nekancerogeni.

Nekancerozni tumori pluća

Nekancerozni tumori pluća mogu se podijeliti na one koji nastaju u:

  • Dušniku (traheji) ili bronhima: Hamartomi (najčešći nekancerozni tumori pluća), cistadenomi bronha, koji rastu u velikim ili manjim bronhima, mioblastomi i papilomi

  • Plućnom tkivu: Fibromi, hamartomi, leiomiomi, lipomi, neurofibromi, švanomi i sklerozirajući hemangiomi

Nekancerozni tumori mogu se identificirati na temelju vrste stanica od kojih je tumor građen (npr. glatkomišićne, masne ili živčane stanice). Hamartomi su jedinstveni po tome što su građeni od neorganiziranih dijelova zrelih tkiva kao što su hrskavica, mast i mišići.

Neke nekancerozne mase (tvorbe) u plućima nisu nastale novim rastom plućnih stanica (neoplazme), već uslijed upale izazvane infekcijom ili zbog imunološke bolesti, kao što je sarkoidoza.

Nekancerozni tumori često ne uzrokuju nikakve simptome osim piskanja (zviždanja) u plućima, kašlja ili otežanog disanja, osobito ako pritiskaju ili začepe dišni put ili postanu veliki.

Najčešće, liječnici neočekivano dijagnosticiraju nekancerozni tumor pluća kada se rendgenski snimak prsnog koša ili neka druga radiološka slikovna pretraga rade u drugu svrhu.

Većina nekanceroznih tumora se ne liječi, ali neke će možda trebati ukloniti kirurški kako bi se spriječilo začepljenje dišnih putova.