Fibroadenomi dojki

Autor: Mary Ann Kosir, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Fibroadenomi dojke su male, glatke, čvrste, zaobljene nekancerozne kvržice sastavljene od vlaknastog i žljezdanog tkiva.

(Vidi također Pregled poremećaja u dojkama i Kvržice u dojkama.)

Fibroadenomi dojke se obično pojavljuju kod mladih žena, uključujući i adolescentice. Uzrok je nepoznat. U odraslih, fibroadenomi dojke se mogu smanjiti tijekom vremena, ali kod adolescentica su skloni kontinuiranom rastu.

Fibroadenomi dojke se mogu zamijeniti rak dojke, ali to nisu. Čini se da neki fibroadenomi ne povećavaju rizik od raka dojke. Međutim, složeni fibroadenomi (koji imaju mnogo komponenti, kao što su ciste, ožiljno tkivo i tvrde kvržice) mogu malo povećati rizik.

Kvržice su bezbolne i lako pomične, a imaju jasno definirane rubove koji se mogu napipati tijekom samopregleda dojke. Ove karakteristike ukazuju liječniku da je manja vjerojatnost da će kvržice biti kancerozne. Ipak, kako bi bio siguran da nisu kancerozne, liječnik obično uklanja dio ili čitavu kvržicu kako bi se pregledala ispod mikroskopa (biopsija). Koristi se lokalni anestetik.

Fibroadenomi dojke se obično uklanjaju ako rastu ili uzrokuju simptome. Budući da fibroadenomi u adolescenata imaju tendenciju rasta, trebali bi se ukloniti. Međutim, fibroadenomi se često ponavljaju. Ako se ukloni nekoliko kvržica i utvrdi da su nekancerozne, žena i njezin liječnik mogu odlučiti da se ne uklanjaju nove kvržice koje nastanu kako bi se izbjeglo ponavljano uklanjanje. Neovisno o tome jesu li fibroadenomi uklonjeni ili ne, žena treba ići na redovite preglede kako bi liječnik provjerio ima li promjena.