Zeleni čaj

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Zeleni čaj je napravljen od osušenog lišća iste biljke kao i tradicionalni čaj. Međutim, tradicionalni listovi čaja fermentiraju, a listovi zelenog čaja se pare, ali ne fermentiraju. Zeleni čaj se može kuhati i piti ili progutati u obliku tableta ili kapsula. Smatra se da ima učinke zaštite stanica od oštećenja kisikom, mutacija i raka. Zeleni čaj sadrži kofein, ali mnogi ekstrakti su bez kofeina. Bogat je flavonoidima i katehinima.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Smatra se da zeleni čaj ima višestruko koristan po zdravlje ljudi, ali nijedan od njih nije podržan snažnim znanstvenim dokazima. Zeleni čaj se uzima iz više razloga, uključujući prevenciju raka, koronarnu bolest, i propadanja zuba, kao i liječenje vanjskih genitalnih bradavica. Drugi razlozi su zaštita kože od sunca, smanjenje razine masti (lipida) u krvi, ublažavanje bolova u osteoartritisu i simptoma menopauze te povećanje gubitka na tjelesnoj težini, pamćenja i dugovječnosti.

Moguće nuspojave

Nuspojave su povezane s učincima kofeina. One uključuju nesanicu, anksioznost, učestalo mokrenje, mučninu, proljev, razdražljivost, uzrujan želudac, ubrzani rad srca (tahikardiju) i blagi tremor. Trudnice bi trebale izbjegavati pretjerani unos kofeina. Rijetki slučajevi opisuju toksične učinke na jetru.

Moguće interakcije s lijekovima

Vitamin K u zelenom čaju može djelovati s varfarinom, povećavajući rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Green tea