Pregled upala srednjeg uha kod male djece

Autor: Udayan K. Shah, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Iva Hižar, dr. med.

Infekcija srednjeg uha označava infekciju bubnjišta, prostora koji se nalazi iza bubnjića.

Infekcije srednjeg uha (otitis media) mogu se pojaviti kod starije djece i odraslih ( vidi: Otitis media (akutna)) ali su izrazito česte među djecom u dobi od 3 mjeseca do 3. godine. Ove infekcije često počinju prehladom. Mala djeca su posebno osjetljiva na infekcije srednjeg uha iz nekoliko razloga:

  • Razlike u veličini i položaju Eustahijevih cijevi kod djece i odraslih

  • Veća podložnost infekcijama u toj dobi

  • Povećana izloženost infekcijima

  • Upotreba dude varalice

Ostali važni čimbenici rizika uključuju

  • Izloženost duhanskom dimu

  • Česte infekcije uha u obiteljskoj anamnezi

Eustahijeva cijev povezuje srednje uho sa stražnjim dijelom nosa i pomaže uravnotežiti tlak zraka u srednjem uhu s onim u okolišu. Kod starije djece i odraslih, cijev je relativno okomita, šira i kruta, tako da sekret iz nosa lako prolazi njome i ne zadržava se. Kod dojenčadi i mlađe djece, Eustahijeva cijev je anatomski i funkcionalno nezrela, uža je i položena vodoravno. Stoga se sekret iz nosa češće zadržava u Eustahijevoj cijevi i prenosi do srednjeg uha ili dovodi do začepljenja cjevčice. Sekret može sadržavati bakterije ili viruse, koji se razmnožavaju i uzrokuju infekciju. Također, bakterije i virusi se mogu putem kratke Eustahijeve cijevi proširiti na područje srednjeg uha, uzrokujući infekciju.

Otprilike, u dobi od 6 mjeseci života, dojenčad postaje osjetljivija na infekcije jer gubi zaštitu od majčinih protutijela, koja su prenesena prije rođenja kroz posteljicu. Čini se da dojenje djelomično štiti djecu od infekcija uha jer majčino mlijeko sadrži zašitna protutijela.

Također, u toj dobi, djeca postaju društvenija i mogu dobiti virusnu infekciju dirajući drugu zaraženu djecu ili predmete, a potom stavljanjem prstiju u usta ili nos. Ove infekcije mogu pak dovesti do infekcija srednjeg uha. Boravak u dječjim kolektivima povećava rizik od izloženosti prehladi, a time i do infekcija srednjeg uha.

Korištenje dude varalice može utjecati na funkciju Eustahijeve cijevi te tako ometati prolaz zraka u srednje uho.

Kod djece se javlja bol u zahvaćenom uhu (vidi bol u uhu). Dojenčad s infekcijom srednjeg uha može biti razdražljiva ili imati poremećaj spavanja. Mala djeca često imaju povišenu temperaturu, mučninu, povraćanje i proljev.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

Da bi postavio dijagnozu liječnik treba pregledti uho. Otoskopom se pregledava postoij li crvenilo ili izbočenje bubnjića.

Liječenje

  • Ponekad antibiotici

Akutne infekcije srednjeg uha i sekretorni otitis media (nakupljanje tekućine iza bubnjića) obično prolaze bez antibiotika. Međutim, teža upala srednjeg uha se liječi antibioticima kako bi se spriječila ozbiljna infekcija. Kod sekretorne upale srednjeg uha koja ne prolazi, potrebno je učiniti kirurški zahvat.

Kronične upale srednjeg uha se mogu često vraćati ili trajati trajati dugo vremena. Za liječenje ovih infekcija potrebne su kapi za uši, antibiotici, a ponekad i kirurški zahvat.