Čukalj (Hallux valgus)

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

U čuklju, čini se da sebaza palca ističe (postaje istaknut).

  • Abnormalnosti u položaju ili pokretu zglobova mogu se iskriviti i povećati ili izgledaju kao da povećavaju zglob koji povezuje palac s nogom.

  • Bol i oteklina mogu utjecati na unutarnji dio zgloba ili cijeli zglob.

  • Dijagnoza se temelji na simptomima i pregledu, a ponekad i na tekućini u zglobu.

  • Promjena cipela, korištenje jastučića ili uređaja postavljenih u cipelu koji pomažu preraspodjelu i ublažavanje pritiska na zahvaćeni zglob, ili kombinacija takvih mjera obično pomaže.

(Vidi također Pregled problema stopala.)

Bunion se javlja kada je palac i / ili kost na koju se povezuje izvan položaja.

Kada baza palca stopala abnormalno stoji prema vani, a vrh palca je usmjeren prema drugom prstu, ovo se stanje naziva hallux valgus (čukalj,bunion).(vidi sliku). Hallux valgus uzrokuje čukalj.

Čimbenici koji pridonose formaciji čukaljice mogu uključivati prekomjerno valjanje unutra (pronacija) stopala, nošenje uskih cipela, te povremene ozljede. Osteoartritis se može razviti, a mogu se formirati i koštani izdanci. Osteoartritis može uzrokovati zajedničke ožiljke, ograničavajući opseg pokreta stopala. Zglob može oteknuti, a bursa (vreća napunjena tekućinom) se često razvija i postaje bolna ako se nose uske cipele. Povremeno, giht može uzrokovati iznenadne napade u kojima čukalj postaje crven, bolan i otečen.

Simptomi

Prvi simptom buniona može biti bol u zglobu kada nosite cipele koje su preuske i / ili zategnute. Kasniji simptomi mogu uključivati povećanje proširenja; bolna, topla, crvena oteklina na mjestu gdje se zglob izbulji (burzitis); i oticanje i bol oko zgloba. Pokreti zglobova obično su ograničeni.

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Ponekad testovi zglobne tekućine

Liječnici obično dijagnosticiraju čuklje na simptomima i nalazima pregleda. Ako je dijagnoza neizvjesna, rendgenski zraci su uzeti.

Ponekad, ako je zglob vrlo bolan, otečen i crven, liječnici mogu povući i analizirati tekućinu u zglobu (zglobna aspiracija) iz zgloba prstiju da bi se otkrio infektivni artritis ili giht. Ako je zahvaćeno više zglobova, mogu se napraviti testovi za dijagnosticiranje bolesti koje uzrokuju oticanje i bol u više zglobova.

Liječenje

  • Široka kutija za nožne prste, jastučići i ortoze

  • Ponekad operacija

Blaga nelagoda može biti znatno smanjena nošenjem cipela sa širokom osnovom. Ako ne, bunion jastučići kupljeni u većini ljekarni mogu štititi bolno područje. Ortoze (uređaji smješteni u cipelu) također mogu pomoći u preraspodjeli i ublažavanju pritiska iz zahvaćenog zgloba.

Ako su ove mjere nedjelotvorne ili ako osoba ne želi nositi velike, široke cipele i ortoze jer su neatraktivne, smatra se operacija (bunionektomija).

Ponekad uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAr) ili injiciranje kostikosteroida s ili bez analgetika/anestetika mođe smanjiti bol i oticanje.

Ponekad se tekućina u bursi ukloni iglom (aspiracijom).

Ako su zglobovi ukočeni, vježbe istezanja, koje povremeno zahtijevaju ubrizgavanje anestetika za ublažavanje grčenja mišića, mogu pomoći.

Ponekad je potrebna operacija za oslobađanje ožiljnog tkiva i poboljšanje poravnanja.