Osip kod djece

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Petra Milić, dr. med.

Osip je promjena u teksturi ili boji kože.

  • Poznati uzroci osipa su iritacija i bakterijske, gljivične ili virusne infekcije.

  • Simptomi osipa su: crvenilo, pojava bijelih ili žutih ljuskica, svrbež i prištići, kvržice ili ciste.

  • Osip koji zahtijeva liječenje može se ublažiti blagim sredstvom za čišćenje kože, hidratantnom kremom, antibiotskom ili kortikosteroidnom kremom i/ili lijekom protiv svrbeža.

Osip u doječeta i malog djeteta u pravilu nije ozbiljan zdravstveni problem, može biti uzrokovan različitim čimbenicima. Osip može biti uzrokovan nadražujućim tvarima, lijekoviima, alergijom i upalom.

Najčešći uzročnici osipa kod dojenčadi i male djece su:

Pelenski osip (pelenski dermatitis)

Pelenski osip je osip jarko crvene boje koji se obično razvija na mjestima gdje koža dojenčeta ili malog djeteta dolazi u dodir s pelenom koja je zaprljana urinom i/ili stolicom. Vlaga uzrokuje iritaciju na djetetovoj koži. U pravilu su najpogođenija područja kože koja su u dodiru s pelenom.

Pelenski osip također može biti uzrokovan gljivičnom infekcijom (Candida), obično karakteriziran jarko crvenim osipom u naborima kože te pojavom malih crvenih točaka. Pelenski osip rijetko je uzrokovan bakterijama.

Dojena dojenčad ima manju sklonost razvoju pelenskog osipa jer njihova stolica sadrže manje količine enzima i drugih tvari koje mogu iritirati kožu.

Pelenski osip nužno ne stvara nelagodu dojenčetu. Razvoj pelenskog osipa može se spriječiti korištenjem pelena koje sadrže upijajući gel, izbjegavanjem korištenja plastičnih pelena ili gaćica koje zadržavaju vlagu i ograničavaju djetetove kretnje te učestalim mijenjanjem prljavih pelena.

Glavni način liječenja pelenskog osipa je redovito i učestalo mijenjanje pelena. Djetetovu kožu treba oprati blagim sapunom i vodom. Često se osip povlači nakon primjene navedenih mjera. Također, primjena hidratantnih krema koja stvaraju barijeru između djetetove kože i pelene, kao što su cinkova mast, vazelin ili kreme s dodatkom vitamina A i D. Ukoliko liječnik dijagnosticira gljivičnu infekciju Candida-om može biti potrebno korištenje antifungalne kreme. Antibiotska krema može se primjenjivati ako je osip uzrokovan bakterijama.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je crvenkasto-žuti ljuskasti osip koji se javlja na glavi novorođenčeta. Sličan osip se može povremeno pojaviti i u pregibima kože kod novorođenčeta. Uzrok nije poznat. Seboroični dermatitis je bezopasna kožna promjena koja kod većine dojenčadi spontano nestaje u dobi od 6 mjeseci.

Seboroični dermatitis može se liječiti redovitom primjenom sulfatnih šampona i utrljavanjem mineralnih ulja u vlasište kako bi se olakšalo uklanjanje ljuskica. Ljuskice se također mogu ukloniti i češljem. Ukoliko ne dođe do ublažavanja simptoma seboroičnog dermatitisa primjenom prethodno navedene terapije daljnje liječenje se vrši primjenom kortikosteroidne kreme.

Atopijski dermatitis (ekcem)

Atopijski dermatitis je ljuskavi osip crvene boje koji izaziva snažni osjećaj svrebža. Osip ima tendenciju pojavljivanja na većim površinama kože i brzog povlačenja te se često pogoršava u hladnim i suhim vremenskim uvjetima. Djeca imaju sklonost razvijanju ljuskavog, crvenog osipa na koži lica, šaka, stopala, ruku, nogu i području koje je pokriveno pelenom te na području vlasišta. Kod starije djece osip se javlja na jednom ili na nekoliko mjesta, najčešće na koži ruku, nadlaktica, na prednjim stranama laktova ili na stražnjim stranama koljena.

Iako je uzrok nepoznat atopijski dermatitis često se pojavljuje kod više članova iste obitelji te se u većini slučajeva smatra da je posljedica alergijske reakcije na koži. Mehanizam njegovog nastanka je vjerojatno sličan onome koji se javlja kod astme. Kod većine djece atopijski dermatitis nestaje u starijij dobi, ali ponekad je to trajni zdravstveni problem. Dijete s težom kliničkom slikom može povremeno razviti kožne infekcije u područjima koja redovito češe i oštetiti kožu.

Liječenje atopijskog dermatitisa uključuje primjenu hidratizirajućih sredstava za kožu, nježnih sapuna, ovlaživača zraka u prostoriji u kojoj dijete dugo boravi, kortikosteroidnih krema i lijekova protiv svrbeža. Uklanjanje uzročnika alergije iz djetetove blizine također doprinosi ublažavanju simptoma.

Virusne infekcije koje uzrokuju osip

Virusne infekcije često uzrokuju osip kod dojenčadi i male djece. Osip kao što je roseola infantum ili erythema infectiosum (peta bolest) je bezopasan i obično prolazi spontano bez primjene lijekova. Osipi kao što su ospice, rubeole i vodene kozice postaju sve rjeđi zbog primjene cjepiva.

Drugi uzročnici osipa

Dermatofitoze (tinea) su gljivične infekcije kože. U djece se najčešće javljaju gljivične infekcije vlasišta (tinea capitis) i tijela (tinea corporis).

Postavljanje dijagnoze i liječenje dermatofitoza kod djece i odraslih je slično i obično uključuje primjenu antifungalnih lijekova bilo u vidu kreme (lokalno) ili tableta koje se uzimaju na usta (sistemski). Neka djeca razviju upalnu reakciju na gljivičnu infekciju koja dovodi do pojave bolne, upaljene, otekline u području vlasišta koja se naziva kerion. Kerion može zahtijevati dodatno liječenje.

Molluscum contagiosum je nakupina prištića ili kvržica boje kože uzrokovana virusnom infekcijom kože koja obično nestaje bez primjene lijekova. Međutim, virus koji uzrokuje ovu infekciju je zarazan.

Milije su male bjelkaste ciste na koži lica novorođenčeta. One su uzrokovane početnim lučenjem žlijezda znojnica. Poput novorođenačkih akni, milije ne zahtijevaju liječenje i povlače se spontano nekoliko tjedana nakon rođenja.