Tinea tijela (Tinea Corporis)

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Tinea tijela je dermatofitna (gljivična) infekcija lica, trupa, ruku i nogu.

  • Simptomi tinee corporis uključuju pojavu ružičasto-crvenih, okruglih mrlja na koži koje ponekad svrbe.

  • Liječnici pregledavaju zahvaćeno područje i promatraju uzorak ostrugane kože pod mikroskopom kako bi postavili dijagnozu.

  • Liječenje uključuje antifungalne lijekove koji se primjenjuju izravno na zahvaćena područja ili se ponekad uzimaju usta.

(Vidi također Pregled gljivičnih infekcija kože.)

Tinea corporis je vrsta dermatofitoze. Tineu corporis obično uzrokuje Trichophyton ili Microsporum.

Infekcija obično uzrokuje pojavu ružičasto-crvenih, okruglih mrlja s uzvišenim, ljuskastim rubovima koji prema sredini blijede. Nastale promjene ponekad svrbe. Tinea corporis se može razviti bilo gdje na koži te se može brzo proširiti na druge dijelove tijela ili na druge osobe s kojima postoji blizak tjelesni kontakt.

Primjeri dermatofitoze tijela (Tinea Corporis)

Dijagnoza

  • Liječnički pregled

  • Ponekad pregled uzorka ostrugane kože

Liječnici postavljaju dijagnozu tinee corporis na temelju pregleda kože.

Ponekad liječnici analiziraju uzorak ostrugane kože pod mikroskopom radi potvrde dijagnoze.

Liječenje

  • Antifungalni lijekovi koji se primjenjuju na kožu ili se uzimaju na usta

Tinea corporis liječi se imidazolom, ciklopiroksom, naftifinom ili terbinafinom u kremi, losionu ili gelu koji se nanosi izravno na zahvaćeno područje (lokalno) dva puta dnevno kontinuirano sve do 7 do 10 dana nakon nestanka osipa, što obično traje 2 do 3 tjedna. Ako se primjena kreme prekine prerano, infekcija se možda neće iskorijeniti, a osip će se vratiti. Nekoliko dana može proći prije nego što antifungalne kreme, losioni ili gelovi ublaže simptome. (Vidi i tablicu Neki od antifungalnih lijekova koji se primjenjuju na kožu (topikalni lijekovi).)

Infekcije koje su vrlo teške za liječit te razmjerno proširene infekcije se mogu pojaviti kod osoba zaraženih s Trichophyton rubrum i kod osoba s teškim, kroničnim bolestima. Za takve ljude je najučinkovitija primjena antifungalnog lijeka, primjerice itrakonazola ili terbinafina, koji se uzima na usta tijekom 2 do 3 tjedna.