Topljiv
|
Jabuke (uglavnom u mesu jabuke)
Ječam
Grah
Agrumi
Leća
Zobene mekinje
Zobena kaša
Pektin (od voća)
Psilijum
Zrno riže
jagode
|
Pomaže ublažiti promjene razine šećera u krvi i inzulina koje se javljaju nakon jela
Pomaže smanjiti razinu kolesterola
Može smanjiti rizik ateroskleroze (uključujući koronarnu bolest)
|
netopljiv
|
Jabuke (uglavnom u koži jabuke)
smeđa riža
Kruške
Suhe šljive
Mnogo povrća, uključujući kupus, korjenasto povrće i tikvice
Cjelovite žitarice, kruh od cjelovitih žitarica i tjestenine
|
Daje masu izmetu i tako pomaže hrani da se kreće kroz probavni trakt, sprječavajući zatvor
Pomaže u uklanjanju tvari koje uzrokuju rak i koje stvaraju bakterije u debelom crijevu
Smanjuje tlak u crijevu pomažući sprječavanje razvojadivertikularne bolesti
Ljudi se osjećaju manje gladni jer dodaju masu u prehranu, tjera ljude da žvaću sporije i čuvaju hranu u želucu dulje - i stoga je korisna u gubitku težine
|