Opekline od meduza

Autori: Robert A. Barish, MD, MBA
Thomas Arnold, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Maja Batinica, dr. med.

Meduza pripada skupini žarnjaka ili knidarija. Ostali pripadnici žarnjaka su

  • morske vlasulje

  • koralji

  • hidroidi (kao što je portugalska meduza Portuguese man-of-war)

(Vidi također Uvod u ugrize i ubode.)

Žarnjaci uzrokuju više otrovanja od bilo koje druge morske životinje.

Oni imaju žarne stanice (nematociste) na svojim pipcima. Jedan pipak ih može sadržavati tisuće. Žestina uboda ovisi o vrsti životinje. Ubod većine vrsta rezultira bolnim osipom koji svrbi. Osip se može razviti u mjehuriće koji se ispune gnojem i tada puknu. Drugi simptomi mogu biti slabost, mučnina, glavobolja, bolovi u mišićima i grčevi, curenje očiju i nosa, prekomjerno znojenje i bol u prsištu koja se pogoršava s disanjem. Ubodi portugalske meduze - Portuguese man-of-war (u Sjevernoj Americi) i meduze oblika kutije (u Australiji u Indijskom oceanu i Južnom Pacifiku) uzrokovali su smrt.

Liječenje

  • Isperite otrov i uklonite pipke s kože.

  • Topla ili hladna tekućina za namakanje za ublažavanje boli.

Prvi korak u liječenju ozljede uzrokovane meduzama iz oceana Sjeverne Amerike je ispiranje s morskom vodom, da bi se isprao otrov s kože. Komadiće pipaka treba ukloniti pincetom ili, nakon što se navuku dva para rukavica, prstima.

Vrsta ispiranja ovisi o vrsti uboda:

  • Za ubode meduza u netropskim vodama i za ubode koralja može se koristiti ispiranje morskom vodom.

  • Za ubode meduza u tropskim vodama može se koristiti ispiranje octom i potom morskom vodom. Ne bi trebalo koristiti svježu vodu.

  • Ubodi portugalske meduze (Portuguese man-of-war) mogu se isprati slanom vodom. Ocat se ne bi smio koristiti za ispiranje uboda portugalske meduze jer može uzrokovati otpuštanje dodatnog otrova iz nematocista koje još nisu ubodene ("neopaljene" nematociste).

  • Za razliku od toga, za opasniju meduzu oblika kutije ocat treba koristiti radi zaustavljanja dodatnih "pucanja" nematocista, a potom treba koristiti morsku vodu jer će svježa voda uzrokovati otpuštanje dodatnog otrova.

Za sve vrste uboda, nakon što su uklonjena ticala, ublažavanju boli pridonose oblozi vruće ili tople vode ili hladna pakiranja, ovisno o tome što osobi više odgovara.

Na najmanji znak ppoteškoća s disanjem ili promijenjene svijesti (uključujući nesvjesticu), treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Kožna erupcija morskih kupača

Koža erupcija morskih kupača označava osip praćen peckanjem ili svrbežom koji zahvaća plivače na pojedinim atlantskim lokacijama (kao što su Florida, Karibi i Long Island). Nastaje uslijed alergijske reakcije na ubode larvi morske anemone ili naprstak meduze. Osip se pojavljuje na mjestima kontakta kupaćeg kostima s kožom. Ljudi koji sumnjaju da su bili izloženi tim ličinkama trebali bi se istuširati nakon što su skinuli kupaći kostim. Osip se može liječiti hidrokortizonskim losionom i, ako je potrebno, oralnim antihistaminikom. U slučaju jače reakcije, moguće da će trebati potražiti liječničku pomoć.