Bulozna keratopatija

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Aida Kasumović, dr. med.i Nikolina Zrakić, dr. med.

Bulozna keratopatija je poremećaj oka koji se odnosi na oticanje rožnice u obliku mjehurića (prozirni sloj ispred šarenice i zjenice).

  • Simptomi uključuju osjetljivost na jaku svjetlost, zamagljen vid i povremeni osjećaj stranog tijela u oku.

  • Liječnici dijagnosticiraju buloznu keratopatiju na temelju izgleda rožnice osobe.

  • Liječenje može uključivati kapi za oči kojima bi se izvukao višak tekućine iz rožnice, lijekove za sniženje tlaka u oku i transplantaciju rožnice.

(Vidi također Uvod u poremećaje rožnice.)

Bulozna keratopatija se najčešće javlja kod starijih osoba. Može se pojaviti spontano, nasljediti obiteljski te se ponekad pojavljuje nakon operacije oka, poput ukljanjanja katarakte.

Simptomi

Oticanje dovodi do stvaranja mjehurića ispunjenih tekućinom na površini rožnice. Može doći do osjetljivosti pri gledanju u jaku svjetlost i do značajnog zamućenja vida. Mjehurići mogu puknuti i uzrokovati jake bolove, često uz osjećaj stranog tijela u oku i mogu dodatno oštetiti vid.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Dijagnoza bulozne keratopatije temelji se na tipičnom izgledu otečene i zamućene rožnice s mjehurićima na površini. Za pregled rožnice koristi se procjepna svjetiljka (biomikroskop), instrument koji liječniku omogućuje pregled oka pod velikim povećanjem. Tijekom pregleda, liječnik može primijeniti kapi za oči koje sadrže žuto-zelenu boju nazvanu fluorescein. Fluorescein privremeno boji oštećena područja rožnice, tako da je moguće vidjeti oštećenja koja drugačije nisu vidljiva.

Liječenje

  • Slane kapi za oči

  • Lijekovi koji snižavaju očni tlak

  • Ponekad meke kontaktne leće

  • Ponekad transplantacija rožnice

Buloznu keratopatiju liječi oftalmolog (liječnik koji je specijalizirao procjenu i liječenje - kirurško i nekirurško - poremećaja oka).

Slane kapi za oči (hipertonična otopina) i slane masti (hipertonični natrijev klorid) koriste se za izvlačenje viška tekućine iz rožnice.

Ponekad se daju i lijekovi koji snižavaju očni tlak.

Postoji mogućnost da se kroz kratak vremenski period koriste i meke kontaktne leće koje smanjuju nelagodu djelujući kao zaštita za rožnicu.

Ukoliko dođe do slabljenja vida ili je nelagoda oka značajna i dugotrajna često se učini presađivanje rožnice .