Koenzim Q10

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Koenzim Q10 (ubikinon) je enzim koji se prirodno proizvodi u tijelu. Sudjeluje u procesima upravljanja energijom stanica i djeluje antioksidativno. Antioksidansi štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima, koji su visoko kemijski aktivni nusproizvodi normalne stanične aktivnosti. Razine koenzima Q10 su niže u starijih osoba i u osoba s kroničnim bolestima, kao što su srčani problemi, rak, Parkinsonova bolest, dijabetes, infekcija virusom ljudske imunodeficijencije (HIV) ili AIDS, te mišićne distrofije. Međutim, nije poznato da li niske razine koenzima Q doprinose tim poremećajima.

Bogati prehrambeni izvori koenzima Q10 su meso, riba i biljna ulja.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Koenzim Q10 se istražuje za primjenu u osoba sa zatajenjem srca, dijabetesom, i degenerativnim neurološkim poremećajima,kao što je Parkinsonova bolest. Koenzim Q10 također može pomoći u zaštiti srca od toksičnih učinaka određenih lijekova za kemoterapiju raka (kao što su doksorubicin i daunorubicin). Iako neke preliminarne studije ukazuju da koenzim Q10 može imati zaštitna svojstva, potrebna su daljnja ispitivanja.

Moguće nuspojave

Nuspojave su rijetke, no neki imaju probavne simptome, kao što su bol u trbuhu, mučnina, žgaravica, proljev i povraćanje te simptome središnjeg živčanog sustava, kao što su vrtoglavica, osjetljivost na svjetlo, razdražljivost i glavobolja. Ostale nuspojave uključuju svrbež kože, osip, gubitak apetita, umor i simptome slične gripi.

Moguće interakcije s lijekovima

Koenzim Q10 može smanjiti odgovor na antikoagulantni lijek varfarin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Coenzyme Q10