Višak vitamina E

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Toksičnost vitamina E je rijetka pojava, no ponekad visoke doze vitamina E povećavaju rizik krvarenja, kao i mišićne slabosti, umora, mučnine i proljeva.

  • Najveći rizik toksičnosti vitamina E je krvarenje.

  • Dijagnoza se temelji na simptomima bolesnika.

  • Prestanak uzimanja vitamina E i uzimanje vitamina K, ako je potrebno, rješava simptome.

Vitamin E (tokoferol) je antioksidans: štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima, koji su nusproizvodi normalne stanične aktivnosti i koji sudjeluju u kemijskim reakcijama unutar stanica. Neke od tih reakcija mogu biti štetne. (Vidi također Pregled vitamina.)

Mnogi uzimaju dodatke vitamina E dodataka kako bi se spriječili određene poremećaje. Dodaci vitamina E nemaju zaštitnu ulogu u bolestima srca i krvnih žila. Ne postoje uvjerljivi dokazi kako vitamin E, čak i u visokim dozama, usporava napredovanje Alzheimerove bolesti Sporno je da li dodaci vitamina E imaju zaštitnu ulogu u tardivnoj diskineziji(ponavljajući nevoljni pokret usta, jezika, ruku ili nogu - nuspojava antipsihotičkih lijekova) i da li povećavaju ili umanjuju rizik od raka prostate.

Vitamin E, poput vitamina A, D i K, vitamin je topiv u mastima, koji se otapa u masti i najbolje se apsorbira kada se jede s nekom masnoćom. Dobri izvori vitamina E uključuju biljna ulja, orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće i pšenične klice.

Mnoge odrasle osobe uzimaju relativno velike količine vitamina E mjesecima ili godinama bez ikakve očite štete. Međutim, visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja, posebice u odraslih koji uzimaju antikoagulantnu (osobito varfarin, zbog čega je smanjena vjerojatnost zgrušavanja krvi. Povremeno, odrasle osobe koje uzimaju vrlo visoke doze razvijaju slabost mišića, umor, mučninu i proljev.

Dijagnoza toksičnosti vitamina E temelji se na podacima o uzimanju vitamina E i na temelju postojećih simptoma.

Liječenje toksičnosti vitamina E uključuje prestanak uzimanja vitamina E. Ako je potrebno, vitamin K, koji pomaže u zgrušavanju krvi, daje se za zaustavljanje krvarenja.