Povreda mišića stražnje lože bedra

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Mišići sa stražnje strane bedra (stražnje lože) mogu biti istegnuti (trzaj mišića stražnje lože) u bilo kojoj trkaćoj aktivnosti.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

Mišići stražnje lože bedra pomiču kuk i koljeno unatrag. Oštećenje mišića stražnje lože bedra često se događa kada se zadnja loža iznenada i nasilno kontrahira, što se može dogoditi kada osoba sprinta (jako brzo trči). To uzrokuje iznenadnu bol u stražnjem dijelu bedra. Povreda stražnje lože može se također razviti sporije, obično uzrokovana neodgovarajućim treningom fleksibilnosti.

Liječnici postavljaju dijagnozu na temelju simptoma i rezultata fizikalnog pregleda. Ponekad je također potrebna magnetska rezonancija (MRI).

Liječenje

  • Kompresija i podrška

  • Rehabilitacija

Led i uporaba kompresijske nogavice za bedro i potporu potrebni su odmah nakon ozljede. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ili drugi analgetici koriste se za ublažavanje boli. Ako je hodanje bolno, osobi će možda trebati štake na početku.

Nakon što bol počne popuštati, stražnja loža bi se trebala lagano istezati. Kada je bol potpuno nestala, kvadricepsi i stražnja loža se postupno ojačavaju. Osoba ne smije trčati niti skakati dok se ne povrate zadovoljavajuća snaga mišića i raspon pokreta. Oporavak može trajati nekoliko dana ili tjedana, ali ozbiljna ozljeda stražnje bedrene lože često može potrajati i do nekoliko mjeseci da bi potpuno zacijelila.

Vježbe za jačanje kvadricepsa i mišića stražnje bedrene lože