Glosofaringealna neuralgija

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

Glosofaringealna neuralgija podrazumijeva ponavljajuće napadaje jake boli u stražnjem dijelu grla, području u blizini tonzila, stražnjem dijelu jezika, dijelu uha i / ili području ispod stražnje strane čeljusti. Bol se javlja zbog disfunkcije 9. moždanog živca (glosofaringealni živac). Glosofaringealni živac pomaže u pomicanju mišića grla i prenosi informacije iz grla, krajnika i jezika u mozak.

 • Uzrok često ostaje nepoznat, ali ponekad je uzrok abnormalno pozicionirana arterija koja pritišće (komprimira) glosofaringealni živac.

 • Osobe imaju kratke napade jake boli, koji pogađaju jednu stranu jezika ili grla, a ponekad i uho.

 • Liječnici dijagnosticiraju poremećaj na temelju karakteristika boli te podatka eliminira li bol lokalna anestezija primijenjena na stražnji dio grla.

 • Određeni antiepileptici ili antidepresivi, baklofen ili lokalni anestetici mogu ublažiti bol, ali ponekad je potrebna operacija.

(Vidi također Pregled moždanih živaca.)

Glosofaringealna neuralgija, rijedak poremećaj, obično počinje nakon 40. godine i češće se javlja kod muškaraca.

Uzroci

Često je uzrok glosofaringealne neuralgije nepoznat.

No, ponekad se glosofaringealna neuralgija javlja kad:

 • Abnormalno pozicionirana arterija komprimira glosofaringealni živac blizu mjesta gdje živac izlazi iz moždanog debla.

 • Duga, šiljasta kost u bazi lubanje (stiloidni proces) je abnormalno dugačka i komprimira živac.

Rijetko je uzrok tumor mozga ili vrata, apsces, ili izbočenje (aneurizma) arterije u vratu (karotidna arterija), ili multipla skleroza.

Simptomi

U glosofaringealnoj neuralgiji, napadaji su kratki i javljaju se povremeno, ali uzrokuju nepodnošljivu bol. Mogu biti izazvani određenom radnjom, kao što je žvakanje, gutanje, razgovor, zijevanje, kašljanje ili kihanje. Bol obično počinje na stražnjem dijelu jezika, na stražnjem dijelu grla ili u području oko tonzila. Ponekad se bol širi na uho ili na područje stražnje strane čeljusti. Bol može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta i obično utječe samo na jednu stranu grla i jezika.

Dijagnoza

 • Simptomi

 • Test kod kojeg se koristi aplikator s pamučnim vrhom i anestetikom

 • Magnetska rezonancija

 • Ponekad kompjutorizirana tomografija

Glosofaringealna neuralgija se razlikuje od trigeminalne neuralgije (koja uzrokuje sličnu bol) na temelju lokalizacije boli ili rezultata specifičnog testa. Prilikom testa, liječnik dodiruje stražnji dio grla aplikatorom s pamučnim vrhom. Ako se pojavi bol, liječnik primjenjuje lokalni anestetik na stražnjem dijelu grla. Ako anestetik uklanja bol, vjerojatni je uzrok glosofaringealna neuralgija.

Magnetska rezonancija (MR) se provodi radi detekcije postojanja tumora. Kompjutorizirana tomografija (CT) može se učiniti kako bi se utvrdilo je li stiloidni proces abnormalno dugačak.

Liječenje

 • Antiepileptici

 • Lokalni anestetik

 • Ponekad kirurško liječenje

Isti lijekovi koji se koriste za liječenje trigeminalne neuralgije —antiepileptici (karbamazepin, okskarbazepin, gabapentin ili fenitoin), baklofen i triciklički antidepresivi mogu pomoći.

Ako su ovi lijekovi nedjelotvorni, primjena lokalnog anestetika (kao što je lidokain) na stražnji dio grla može pružiti privremeno olakšanje (kao i potvrditi dijagnozu).

Međutim, za trajno olakšanje može biti potrebno kirurško liječenje. Glosofaringealni živac se odvaja od arterije koja ga komprimira stavljanjem male spužve između njih.

Smanjenje pritiska na živac

Kada bol nastaje uslijed abnormalno pozicionirane arterije koja pritišće na moždani živac, bol se može ublažiti kirurškim zahvatom koji se naziva vaskularna dekompresija.

Postupak kod osoba s glosofaringealnom neuralgijom sličan je postupku za trigeminalni živac (prikazano dolje).

Ako je trigeminalni živac pritisnut, obrije se stražnji dio glave i napravi se rez. Kirurg izreže malu rupu u lubanji i odigne strukture kako bi razotkrio živac. Tada kirurg razdvaja arteriju od živca i postavlja malu spužvu između njih. Za postupak je potrebna opća anestezija, ali je rizik od nuspojava u postupku mali. Obično, vaskularna dekompresija ublažava bol.