Plin

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.
                  Alojzije Lacković, dr. med.

Plin je normalno prisutan u probavnom sustavu i može se izbaciti kroz usta (podrigivanje) ili kroz anus (flatus).

Postoje tri glavne tegobe vezane uz plinove:

  • Pretjerano podrigivanje (erukcija)

  • Nadutost u trbuhu (distenzija)

  • Prekomjerna količina plinova (poznato kolokvijalno kao prđenje)

Podrigivanje se najčešće događa ubrzo nakon jela ili tijekom razdoblja stresa. Neki ljudi osjećaju stezanje u prsima ili trbuhu neposredno prije podrigivanja koje se oslobađa kada se plin izbaci.

Ljudi koji se žale na nadutost često imaju pogrešnu predodžbu o tome koliko plinova ljudi uobičajeno stvaraju. Postoji velika varijabilnost u količini i učestalosti flatusa. Ljudi obično imaju flatus oko 13 do 21 puta dnevno, što iznosi od ½ do 1½ litre (0,5 do 1,5 litara). Takav plin može ili ne mora imati miris.

Iako je flatus zapaljiv (zbog plina koji sadrži vodik i metan), to ne predstavlja problem. Na primjer, rad u blizini otvorenog plamena nije opasan. Rijetka su izvješća o eksploziji plina tijekom operacije crijeva ilikolonoskopije prilikom upotrebe električne struje u slučaju kada crijeva nisu bila u potpunosti očišćena.

U prošlosti, kolike u dojenčadi u dobi od 2 do 4 mjeseca pripisivale su se pojačanom stvaranju plinova. Danas, međutim, većina liječnika ne misli da je kolika povezana s plinom, jer testovi ne pokazuju višak plinova u abdomenu tih dojenčadi. Stvarni uzrok kolika ostaje nejasan.

Uzroci

Uzroci stvaranja povećane količine plinova razlikuju se ovisno o simptomima

Podrigivanje

Podrigivanje je uzrokovano

  • Progutali zrak

  • Plin proizveden gaziranim pićima

Ljudi obično gutaju male količine zraka dok jedu i piju. Međutim, neki ljudi nesvjesno gutaju veće količine zraka (aerofagija) više puta tijekom jela ili pušenja, a ponekad i kada se osjećaju tjeskobno ili nervozno. Pretjerana salivacija, koja se može pojaviti kod gastroezofagealnog refluksa, nošenja zubnih proteza, uzimanja određenih lijekova, žvakanja guma ili mučnine, također dovode do pojačanog gutanja zraka.

Većina progutanog zraka se kasnije vraća retrogradno, a vrlo mala količina prolazi iz želuca u ostatak probavnog sustava. Mala količina zraka koja prolazi u crijeva uglavnom se apsorbira u krvotok, a vrlo mala količina se prenosi dalje kao flatus.

Flatus

Flatus nastaje kao produkt djelovanja plinova poput vodika, metana i ugljičnog dioksida koje proizvode bakterije koje su normalno prisutne u debelom crijevu. Bakterije uvijek proizvode određenu količinu nekog plina, ali ponekad stvaraju povećane količine plinova, posebice u sljedećim situacijama:

  • Kada ljudi konzumiraju određenu hranu

  • Kada se hrana ne apsorbira pravilno u probavnom sustavu (sindrom malapsorpcije)

Namirnice koje povećavaju proizvodnju plina uključuju one koje sadrže slabo probavljive ugljikohidrate (npr. dijetalna vlakna kao što su pečeni grah i kupus), određene šećere (kao što je fruktoza) ili šećerne alkohole (kao što je sorbitol) te masti. Gotovo svatko tko jede velike količine povrća ili voća razvija određeni stupanj nadutosti.

Sindrom malapsorpcije može povećati proizvodnju plina. Ljudi koji imaju nedostatak ugljikohidrata (nedostatak enzima koji razgrađuju određene šećere), kao što su oni s nedostatkom laktaze, obično proizvode velike količine plina kada jedu hranu koja sadrži te šećere. Ostali malapsorpcijski sindromi, kao što su tropska sprue, celijakija, insuficijencija gušterače, također mogu dovesti do proizvodnje velikih količina plina.

Međutim, neki ljudi mogu imati veće količine ili različite vrste bakterija koje prirodno žive u njihovom probavnom traktu, ili mogu imati poremećaj pokretljivosti (pokreta) mišića u probavnom traktu. Ove varijacije mogu objasniti razlike u proizvodnji flatusa. Ljudi mogu zabilježiti njihovu frekvenciju u dnevniku prije nego što ih pregleda liječnik.

Nadutost

Osjećaj nadutosti ili oticanja abdomena (distenzija) može biti prisutan kod ljudi koji imaju probavne smetnje, kao što su oslabljeno pražnjenje želuca (gastropareza) ili sindrom iritabilnog crijeva te drugih bolesti kao što su rak jajnika ili rak crijeva. Mnogi lijekovi s antikolinergijskim djelovanjem mogu usporiti pražnjenje želuca i uzrokovati nadimanje. Ponekad je osjećaj uzrokovan poremećajima izvan abdomena Na primjer, kod nekih ljudi, jedini simptom srčanog udara je osjećaj nadutosti ili snažan nagon za podrigivanjem. Međutim, mnogi ljudi koji osjećaju nadutost nemaju nikakvih fizičkih poremećaja.

Liječnici nisu sigurni kakvu ulogu igra crijevni plin u osjećaju nadutosti. Osim ljudi koji piju gazirana pića ili gutaju pretjerani zrak, većina ljudi koji imaju osjećaj nadutosti zapravo nemaju pretjeranu količinu plina u svom probavnom sustavu. Međutim, studije pokazuju da su neki ljudi, poput onih koji imaju sindrom iritabilnog crijeva, posebno osjetljivi na normalne količine plina. Slično tome, osobe s poremećajima u prehrani (kao što je anoreksija ili bulimija) često pogrešno shvaćaju ili pretjerano naglašavaju određene simptome poput nadutosti. Dakle, osnovna abnormalnost kod ljudi s simptomima povezanim s plinom može biti crijevo koje je iznimno osjetljivo (preosjetljivo crijevo). Poemećaj motiliteta može pridonijeti simptomima.

Procjena

Većina simptoma povezanih s nadutošću ne zahtijeva hitnu procjenu liječnika. Sljedeće informacije mogu pomoći ljudima da odluče hoće li biti potreban liječnički pregled i pomoći im da znaju što mogu očekivati tijekom evaluacije.

Znakovi upozorenja

Kod ljudi s nadutošću određeni simptomi i tegobe su razlog za brigu. Oni uključuju

  • Gubitak težine (nenamjeran)

  • Krv u stolici

  • Bol u prsima

Kada posjetiti liječnika

Osobe s osjećajem nadutosti u prsima, osobito ako osjećaj nadutosti prati bol u prsima, trebaju odmah posjetiti liječnika jer to može biti znak bolesti srca. Osobe koje imaju bilo kakve simptome povezane s nadutošću i koje imaju druge znakove upozorenja, nelagodu u trbuhu ili proljev, trebaju posjetiti liječnika u roku od tjedan dana. Ljudi koji nemaju nijedan od ovih simptoma ili znakova u nekom trenutku bi trebali otići liječniku, ali ne u hitnoći.

Što liječnik radi

Liječnici prvo postavljaju pitanja o simptomima i povijesti bolesti. Liječnici tada obavljaju fizikalni pregled. Ono što pronađu tijekom anamneze i fizikalnog pregleda često sugerira uzrok simptoma i daljnju potrebnu obradu (vidi tablicu).

Kod prekomjernog podrigivanja, anamneza je usmjerena na pronalaženje uzroka gutanja zraka, osobito pehrambenih navika. Kod prekomjernog flatusa, liječnici istražuju prehrambene navike te znakove simptoma malapsorpcije (kao što su proljev i / ili masna, smrdljiva stolica).

Kod ljudi koji imaju bilo kakvu pritužbu vezanu uz nadutost, liječnici moraju razumjeti odnos između simptoma i obroka (vremenske te vrste i količine hrane) i kretanja crijeva. Liječnici pitaju ljude o promjenama u učestalosti, boji i konzistenciji stolice. Liječnici također trebaju znati jesu li ljudi izgubili težinu.

Kod osoba s nadutošću ili flatusom, fizikalni pregled je usmjeren na pronalaženje znakova ozbiljne bolesti (poput raka jajnika). Potrebno je učiniti pregled abdomena, zdjelice i rektuma.

Neki uzroci i obilježja pritužbi povezanih s nadutošću

Uzrok

Zajedničke značajke *

Dijagnostika†

* Značajke uključuju simptome i rezultate liječničkog pregleda. Navedene značajke su tipične, ali nisu uvijek prisutne.

†Liječnici obično obavljaju test trudnoće u mokraći za sve djevojke i žene u reproduktivnoj dobi.

‡Gornja endoskopija pdorazumijeva pregled jednjaka, želuca i proksimalnog segmenta tankog crijeva (duodenum) pomoću fleksibilne cijevi za promatranje.

Podrigivanje

Gutanje zraka

Osobe s ili bez svijesti o gutanju zraka

Ponekad kod ljudi koji prekomjerno puše ili žvaču žvakaću gumu

Ponekad kod ljudi koji imaju ezofagealni refluks ili zubnu protezu

Pregled liječnika

Plin nakon konzumacije gaziranih pića

Konzumacija pića povezana s nastankom tegoba

Pregled liječnika

Distenzija ili nadutost

Gutanje zraka

Vidi Podrigivanje, gore

Pregled liječnika

Sindrom iritabilnog crijeva

Bolovi u trbuhu povezani s defekacijom, promjenom učestalosti ili konzistencije stolice, ili oboje

Nema znakova upozorenja

Obično počinje tijekom adolescencije i dvadesetih godina

Pregled liječnika

Pregled stolice

Krvni testovi

Oslabljeno pražnjenje želuca (gastropareza), obično uzrokovano drugim poremećajima kao što su dijabetes, poremećaji vezivnog tkiva ili neurološkim poremećajima

Mučnina, bol u trbuhu, a ponekad i povraćanje

Rana punina (sitost)

Ponekad kod ljudi za koje se zna da imaju poremećaj koji uzrokuje tegobe

Ponekad kod ljudi koji uzimaju lijekove s antikolinergičkim učincima

Gornja endoskopija‡ i / ili nuklearne pretrage kojima se ispituje pražnjenje želuca

Ako je uzrok terapija, zaustavljanje terapije dovodi do regresije simptoma

Poremećaji u prehrani

Dugotrajni simptomi, osobito kod mladih žena

Kod ljudi koji su mršavi, ali su vrlo zabrinuti zbog prekomjerne tjelesne težine

Pregled liječnika

Kroničan zatvor

Duga povijest tvrdih, rijetkih pokreta crijeva

Pregled liječnika

Rak (rijetko) jajnika ili debelog crijeva

Novonastala, otporna nadutost koja se javlja u sredovječnih i starijih osoba

Za rak debelog crijeva, ponekad krv u stolici (krv može biti vidljiva ili otkrivena tijekom pregleda liječnika)

Ako se sumnja na rak jajnika, ultrazvuk zdjelice

Ako se sumnja na rak debelog crijeva, kolonoskopija

Prolazak plina (flatulencija)

Namirnice, uključujući grah, mliječne proizvode, povrće (kao što je luk, celer, mrkva ili prokulica), voće (kao što su grožđice, banane, marelice i sokovi od jabuka, kruške ili šljiva) i hrana koja sadrži fruktozu ( kao što su sokovi kola, med ili orašasti plodovi), suhe šljive, ili sirupi od vafla ili javorovog sira, ili složeni ugljikohidrati (kao što su pereci, peciva ili pšenične klice)

Simptomi koji se razvijaju uglavnom kada se konzumira hrana koja može izazvati plin

Pregled liječnika

Uklanjanje sumnjive hrane iz prehrane kako bi se vidjelo da li simptomi nestaju

Intolerancija na laktozu

Nadutost, grčevi i proljev nakon konzumiranja mliječnih proizvoda

Izdisajni test na vodik, kojim se verificira neprobavljena hrana

Celijakija

Svijetle, mekane, obilne i neobično smrdljive stolice koje imaju uljastu konzistenciju

Slabost, gubitak apetita i proljev

Često počinje u djetinjstvu

Krvne pretrage za određivanje specifičnih antitijela, biopsija gornjeg dijela tankog crijeva

Tropska sprue

Svijetle, mekane, glomazne i neobično smrdljive stolice koje imaju uljastu konzistenciju

Mučnina, gubitak apetita, proljev, grčevi u trbuhu i gubitak težine

Krvni testovi i biopsija tankog crijeva

Testiranje

Liječnici obično ne obavljaju daljnju dijagnostičku obradu kod osoba koje imaju problema s nadutošću, osim ukoliko imaju druge simptome koji upućuju na određeni poremećaj (vidi tablicu). Primjerice, kod osoba koje imaju proljev ponekad je potrebna dajnnja obrada za verifikaciju sindroma malapsorpcije.

Iznimka su ljudi srednje ili starije dobi koji razvijaju upornu nadutost ili napetost, osobito oni koji nisu imali simptome probavnog sustava u prošlosti. Za takve ljude, potrebno je učiniti obradu na rak jajnika ili debelog crijeva.

Liječenje

Liječnici moraju uvjeriti ljude koji imaju kroničnu nadutost ili flatulenciju da njihovo stanje nije uzrokovano drugim poremećajem te da simptomi nisu opasni za zdravlje čovjeka.

Nadutost i podrigivanje je teško ublažiti jer su obično uzrokovani gutanjem zraka ili povećanom osjetljivošću na normalne količine plina. Ako je podrigivanje glavni problem, smanjivanje količine progutanog zaraka može pomoći. Izbjegavanje žvakaće gume i sporija konzumacija hrane u opuštenoj atmosferi može pomoći. Izbjegavanje gaziranih pića pomaže nekim ljudima. Liječnici također mogu preporučiti da ljudi pokušaju minimalizirati gutanje zraka prakticiranjem disanja s otvorenim ustima pomoću dijafragme te potpuno kontrolirati sve bolesti gornjeg dijela probavnog trakta (kao što su peptički ulkusi).

Ljudi koji imaju prekomjerno stvaraju plinove trebaju izbjegavati namirnice koje mogu uzrokovati nadutost. Tipično, ljudi bi trebali eliminirati jednu vrstu ili skupinu namirnica. Može se započeti uklanjanjem hrane koja sadrži teško probavljive ugljikohidrate (kao što su grah i kupus), zatim mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim svježeg voća, određenog povrća ili drugih namirnica. Hrana koja sadrži valkna (poput sjemenki mekinja i psylliuma) može se dodati u prehranu kako bi se olakašao prolazak hrane. Međutim, dodavanje vlakana u prehranu može otežati simptome kod nekih.

Tretman lijekovima

Lijekovi ne pružaju veliko poboljšanje. može se sprobati s primjenom antikolinergičnih lijekova (kao što je betanekol) i simetikon, koji je prisutan u nekim antacidima, a dostupan je i samostalno. Međutim, malo je znanstvenih dokaza njihove koristi.

Tablete s aktivnim ugljem ponekad mogu pomoći u smanjivanju nastanka vjetrova i njegovog neugodnog mirisa. Međutim, ugljen mrlja usta i odjeću. Dostupno je i rublje obloženo ugljenom.

Probiotici, koji se sastoje od bakterije koje se prirodno nalaze u tijelu i potiču rast dobrih bakterija, mogu smanjiti nadutost poticanjem rasta crijevnih bakterija.

Nekim ljudima s dispepsijom i osjećajem rane sitosti nakon obroka mogu pomoći antacidi, niske doze antidepresiva (kao što je nortriptilin), ili oboje u kombinaciji.

Ključne točke

  • Dijagnostika se provodi uglavnom kada drugi simptomi ukazuju na određeni poremećaj.

  • Liječnici trebaju biti svjesni novih i dugotrajnih simptoma nadutosti kod starijih osoba.