Dijagnoza poremećaja kože

Autor: Julia Benedetti, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Marija Delaš Aždajić, dr. med.

Liječnici mogu prepoznati mnoge poremećaje kože jednostavno gledajući kožu. Potpun pregled kože obuhvaća pregled vlasišta, noktiju i sluznice. Ponekad liječnik koristi ručno povećalo ili dermatoskop (koji uključuje povećalo i ugrađeno svjetlo) kako bi bolje vidio područja od interesa.

Obilježja koja liječnik promatra uključuju veličinu, oblik, boju i mjesto abnormalnosti kao i prisutnost ili odsutnost drugih simptoma ili znakova. Da bi provjerio raspodjelu promjena na koži, liječnik često traži od osobe da se potpuno razotkrije, iako je osoba možda primijetila abnormalnost samo na malom području kože.

Ako jednostavno gledanje u kožu ne daje liječniku dijagnozu, dostupni su mnogi testovi za identifikaciju poremećaja kože.

(Vidi također Struktura i funkcija kože.)

Biopsija

Ponekad je potrebno ukloniti mali dio promijenjenog dijela kože radi pregleda pod mikroskopom. Za ovu jednostavnu proceduru, liječnik primjenjuje lokalnu anesteziju i potom koristeći mali nož (skalpel), škare, žilet (za tzv. biopsiju brijanjem) ili okrugli rezač (naziva se biopsija bušenjem), uklanja komad kože. Veličina uzorka kože određuje se prema vrsti sumnjivog rasta promjene, smještaju i vrsti ispitivanja koja treba obaviti. Ponekad liječnik može dijagnosticirati i liječiti mali tumor uklanjanjem cijele promjene s malom granicom zdrave kože oko nje. Tumor se šalje u laboratorij na pregled pod mikroskopom.

Strugotina

Ako postoji sumnja na gljivične infekcije ili svrab, liječnik može napraviti struganje kože. Pri tome se struže površina zadebljanja kože i pregledava mikroskopom. Ponekad se na materijal nanose posebne kemikalije ili boje.

Kultura

Ako postoji sumnja na infekciju, uzorak materijala (kao što je struganje kože) može se poslati u laboratorij, gdje se uzorak stavlja u medij kulture (tvar koja omogućuje rast mikroorganizama). Ako uzorak sadrži bakterije, gljive ili viruse, oni će često porasti u kulturi i zatim ih se može odrediti.

Wood-ovo svjetlo (crno svjetlo)

Koristi se kod sumnje na neke infekcije kože. Koža je osvijetljena ultraljubičastim svjetlom u tamnoj sobi. Prilikom primjene ultraljubičastog svjetla neke gljive ili bakterije sjaje. Svjetlo također naglašava pigment kože (melanin), čime se uočavaju pigmentacijske abnormalnosti, kao što je vitiligo.

Tzanckov test

Tzanckov test se koristi u dijagnosticiranju određenih bolesti uzrokovanih virusima, kao što je herpes simplex i herpes zoster. Kada su ove bolesti aktivne, one proizvode male mjehure. Tijekom Tzanckovog testa, liječnik uklanja vrh mjehura oštricom, a zatim struže skalpelom kako bi dobio tekućinu. Uzorak se pregledava mikroskopom nakon nanošenja posebnih boja.

Dijaskopija

Ovom se tehnikom promatra promjene boje koje se javljaju kada se na kožu primjenjuje pritisak. Tijekom ovog testa, liječnik pritisne predmetno staklo na promjenu kako bi vidio je li promjena postala bijela ili na drugi način promijenila boju. Određene vrste lezija izblijede, a druge ne. Neke lezije na koži (kao što su one uzrokovane sarkoidozom) mijenjaju se u žućkasto-smeđu boju prilikom provođenja ovog testa.

Testovi na koži

Testovi kože, uključujući test "primjene", epikutani (patch test), test ubodom (prick test) i intradermalni test mogu se koristiti ako liječnik posumnja na alergijsku reakciju.

Test primjene u kojoj se sumnjiva tvar primjenjuje daleko od izvornog područja gdje se pojavio osip (obično na podlaktici). Navedeni test koristan je kada parfemi, šamponi ili druge tvari pronađene u kućanstvu mogu biti mogući uzrok reakcije.

Epikutani test se temelji na nanošenju na kožu male količine uobičajenih i sumnjivih tvari koje izazivaju moguću reakciju (tvari poznate kao alergeni). Tvari se nanose obično na gornji dio leđa i pokrivaju ljepljivom trakom. Nakon 48 sati ljepljiva se traka uklanja, procjenjuje se taj dio kože, a zatim procjena ponavlja nakon 96 sati. Često je koži potrebno nekoliko dana da stvori vidljivu reakciju. Ako tvar proizvodi karakterističan crveni osip s često prisutnim osjećajem svrbeža, osoba je vjerojatno alergična na navedeni alergen. Ponekad tvari uzrokuju iritaciju koja nije prava alergijska reakcija.

Prilikom primjene testa ubodom kap ekstrakta sumnjive tvari stavlja se na kožu. Zatim se kapljicom ubode iglom kako bi se u kožu uvela vrlo mala količina tvari. Zatim se promatra crvenilo, pojava urtika, ili oboje, što se obično događa unutar 30 minuta. Vidi također Testovi na koži.)

U intradermalnom testu male količine tvari ubrizgavaju se pod kožu. Područje se zatim promatra zbog moguće pojave crvenila i oticanja, što ukazuje na alergijsku reakciju. Vidi također Testovi na koži.)

Premda rijetko, epikutani test i test ubodom mogu uzrokovati ozbiljnu alergijsku (po život opasnu) reakciju znanu kao anafilaksija. Stoga ove vrste testova treba obaviti samo obučeni liječnik.