Rak vulve

Autori: Pedro T. Ramirez, MD
Gloria Salvo, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Rak vulve, obično kao rak kože, razvija se u području oko otvora vagine.

 • Rak može izgledati kao kvržica, svrbež ili područje koje ne zacjeljuje.

 • Uzorak abnormalnog tkiva se uklanja i patohistološki analizira (biopsija).

 • Sve ili dio vulve i drugih zahvaćenih područja kirurški se uklanjaju.

 • Rekonstrukcijska kirurgija može poboljšati izgled i funkciju.

(Vidjeti Pregled karcinoma ženskog reproduktivnog sustava.)

U Sjedinjenim Američkim Državama, rak vulve (karcinom vulve) je četvrti najčešći ginekološki malignitet, koji čini 5% tih karcinoma. Rak vulve se obično javlja nakon menopauze. Prosječna dob dijagnoze je 70 godina. Kako sve više žena živi duže, taj će rak vjerojatno postati češći. Nedavni dokazi upućuju na to da rak vulve postaje sve češći među mlađim ženama.

Stidnica se odnosi na područje oko otvora vagine. Sadrži vanjske ženske reproduktivne organe.

Većina karcinoma vulve je rak kože koji se razvija u blizini ili na otvoru vagine. Otprilike 90% karcinoma vulve su planocelularni karcinomi, koji se razvijaju u pločastim stanicama koji formiraju vanjski sloj kože, a 5% su melanomi, koji se razvijaju u pigmentnim stanicama kože (melanociti). Ostalih 5% su adenokarcinomi (koji se razvijaju iz žljezdanih stanica), karcinomi bazalnih stanica (koji se rijetko šire), i rijetki karcinomi kao karcinomi Bartholinijeve žlijezde.

Karcinom vulve počinje na površini vulve. Većina tih karcinoma raste polako, ostajući na površini godinama. Međutim, neki (na primjer, melanomi) brzo rastu. Neobrađen, rak vulve može invadirati vaginu, uretru ili anus i proširiti se u limfne čvorove u zdjelici i trbuhu.

Čimbenici rizika

Rizik od razvoja karcinoma vulve povećan je sljedećim:

Simptomi

Crvenilo ili promjena boje kože vulve može biti prekancerozna (što ukazuje na to da će se rak vjerojatno razviti).

Karcinom vulve obično uzrokuje neobične kvržice ili ravne, crvene obojene rane koje se mogu vidjeti i osjetiti i koje ne zacjeljuju. Ponekad su ravne ranice ljuskaste, obojene ili oboje. Okolno tkivo se može stezati i skupljati. Melanomi mogu biti plavkasto crni ili smeđi i podignuti. Neke rane izgledaju kao bradavice.

Mnoge žene duže vrijeme imaju svrbež u predjelu vulve.

Tipično, rak vulve uzrokuje malu nelagodu, ali svrab je čest. Na kraju može doći do krvarenja ili stvaranja vodenog iscjetka. Te simptome treba odmah procijeniti liječnik.

Dijagnostika

 • Biopsija

Liječnici dijagnosticiraju karcinom vulve uzimajući uzorak abnormalne kože i pregledavajući ga (biopsija). Biopsija omogućuje liječnicima da utvrde je li abnormalna koža kancerogena ili samo inficirana ili nadražena. Može se identificirati i vrsta raka, ako postoji, što pomaže liječnicima da razviju plan liječenja. Ako abnormalnosti kože nisu dobro definirane, liječnici primjenjuju bojanje suspektnog područja kako bi odredili gdje uzeti uzorak tkiva za biopsiju. Alternativno, mogu koristiti instrument s binokularnom povećalom (Kolposkop) i ispitati površinu vulve.

Određivanje stadija karcinoma vulve

Liječnici određuju stadij karcinoma vulve na temelju toga koliko je karcinom velik, gdje je i je li se proširio na obližnje limfne čvorove, što je određeno tijekom operacije uklanjanja raka. Stadiji se kreću od I. (najraniji) do IV (napredni).

 • Stadij I: Rak je ograničen na stidnicu ili međicu (područje između otvora vagine i anusa).

 • Stadij II: Rak se proširio na donji dio uretre i / ili vaginu ili na anus.

 • Stadij III: Karcinom involvira limfne čvorove.

 • Stadij IV: Rak se proširio dalje, uključujući i udaljenija mjesta, kao što su mjehur, gornji dio vagine ili uretra, rektum, udaljeniji limfni čvorovi ili izvan zdjelice.

Prognoza

Ako se rak vulve otkrije i liječi rano, oko 3 od 4 žene nemaju znakova raka 5 godina nakon dijagnoze. Petogodišnje preživljenje ovisi o stadiju:

 • Stadij I: Više od 90%

 • Stadij II: 80%

 • Stadij III: 50 do 60%

 • Stadij IV: Samo oko 15%

Melanomi češće metastaziraju od karcinoma pločastih stanica.

Liječenje

 • Uklanjanje cijele ili dijela vulve

 • Obično uklanjanje obližnjih limfnih čvorova

 • Za naprednije vrste raka, zračenje, često s kemoterapijom

Ovisno o opsegu i vrsti raka, cijela ili dio vulve se kirurški uklanja (postupak koji se naziva vulvektomija). Obližnji limfni čvorovi se obično uklanjaju. Ponekad se mogu odstraniti sentinel limfni čvorovi (odstranjenje prvog limfnog čvora kojeg je konzumirao tumor).

Kako bi identificirali sentinel limfne čvorove, liječnici ubrizgavaju plavu ili zelenu boju i / ili radioaktivnu tvar u cerviks u blizini tumora. Ove tvari mapiraju put od vrata maternice do prvog limfnog čvora (ili čvorova) u zdjelici. Tijekom operacije, liječnici zatim provjeravaju limfne čvorove koji izgledaju plavo ili zeleno ili koji daju radioaktivni signal (otkriven ručnim uređajem). Liječnici uklanjaju ovaj limfni čvor i šalju ga na hitnu patohistološku analizu. Ako nema malignih stanica, ne treba uklanjati druge limfne čvorove (osim ako ne izgledaju nenormalno). Za karcinom u ranom stadiju, takvo liječenje je obično sve što je potrebno. Liječnici mogu ukloniti sentinelne limfne čvorove s jedne ili obje strane vulve, ovisno o veličini tumora.

Za naprednije tumore vulve, terapija zračenjem, često s kemoterapijom (s cisplatinom ili fluorouracilom), može se koristiti prije vulvektomije. Takav tretman može smanjiti vrlo velike vrste raka, što ih čini lakšim za uklanjanje. Ponekad se klitoris i drugi organi u zdjelici moraju ukloniti.

Kod vrlo uznapredovalog raka vulve liječenje može uključivati operaciju uklanjanja svih zdjeličnih organa, zračenja i / ili kemoterapije. Ti organi uključuju reproduktivne organe (vagina, maternica, jajovodi i jajnici), mokraćni mjehur, uretru, rektum i anus. Koji organi su uklonjeni i jesu li svi uklonjeni ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su položaj raka, anatomija žene i njezini ciljevi nakon operacije. Trajni otvori - za urin (urinostoma) i stolicu (kolostoma)—izrađuju se u trbuhu kako bi te otpadne tvari mogle napustiti tijelo i sakupljati se u vrećice.

Nakon što se rak ukloni, može se obaviti operacija rekonstrukcije vulve i drugih zahvaćenih područja (kao što je vagina). Takva operacija može poboljšati funkciju i izgled.

Liječnici blisko surađuju sa ženom kako bi razvili plan liječenja koji je najprimjereniji njoj i uzima u obzir njezinu dob, spolnu aktivnost i sve druge medicinske probleme. Seksualni odnos je obično moguć nakon vulvektomije.

Budući da karcinom bazalnih stanica vulve ne teži širenju (metastaziranju) na udaljena mjesta, operacija obično uključuje uklanjanje samo raka. Cijela vulva se uklanja samo ako je rak opsežan.

Više informacija

 • National Cancer Institute: Vulvar Cancer