Pregled probavnog sustava

Autor: Atenodoro R. Ruiz, Jr., MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Probavni sustav, koji se proteže od usta do anusa, odgovoran je za primanje hrane, razgrađivanje do hranjivih nutrijenata (proces koji se zove probava), apsorbiranje hranjivih tvari u krvotok i uklanjanje neprobavljivih dijelova hrane iz tijela. Probavni trakt se sastoji od

Probavni sustav također uključuje organe koji leže izvan probavnog trakta:

Ponekad se probavni sustav naziva gastrointestinalnim sustavom, ali niti jedno ime ne opisuje u potpunosti funkciju niti komponente sustava. Organi probavnog sustava također proizvode faktore zgrušavanja krvi i hormone koji nisu povezani s probavom, pomažu u uklanjanju toksičnih tvari iz krvi i kemijski mijenjaju (metaboliziraju) lijekove.

Trbušna šupljina je prostor u kojoj se nalaze probavni organi. Obrubljena je ispred trbušnom stijenkom (koja se sastoji od slojeva kože, masti, mišića i vezivnog tkiva), kralježnicom od iza, iznad sa dijafragmom i dolje s zdjeličnim organima. Obložena je, kao i vanjska površina probavnih organa, membranom nazvanom peritoneum.

Stručnjaci su prepoznali snažnu vezu između probavnog sustava i mozga. Na primjer, psihološki čimbenici uvelike utječu na kontrakcije crijeva, sekreciju probavnih enzima i druge funkcije probavnog sustava. Čak i osjetljivost na infekcije, koja dovodi do različitih poremećaja probavnog sustava, pod snažnim je utjecajem mozga. S druge strane, probavni sustav utječe na mozak. Na primjer, dugotrajne ili ponavljajuće bolesti kao što su sindrom iritabilnog crijeva, ulcerozni kolitis, i druge bolne bolesti utječu na emocije, ponašanje i svakodnevno funkcioniranje. Ova dvosmjerna povezanost naziva se osovina mozga-crijeva.

Starenje također može utjecati na funkcioniranje probavnog sustava ( vidi: Učinci starenja na probavni sustav).