Poremećaji kože penisa

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Na kožu penisa mogu utjecati razni poremećaji. Neki od njih su kožni poremećaji cijelog tijela koji djeluju na penis kao i na druge dijelove kože. Primjeri mogu uključivati psorijazu, lichen planus, i seboroični dermatitis. Neki zahvaćaju samo penis ili utječu na penis prije nego zahvate druga područja. Rak također može zahvatiti kožu penisa.

Infekcije penisa

Izrasline na penisu ponekad mogu biti uzrokovane infekcijama, osobito spolno prenosivim bolestima. Jedan od primjera je sifilis, koji može uzrokovati ružičaste ili sive izrasline u razini kože (condylomata lata). Također, određene virusne infekcije mogu uzrokovati jednu ili više malih, čvrstih izraslina iznad razine kože (genitalne bradavice, ili condylomata acuminata) ili mala, čvrsta udubljenja (molluscum contagiosum). Šuga može uzrokovati mala ispupčenja koja svrbe.

Lichen planus penisa

Lichen planus može uzrokovati manje promjene u razini ili iznad razine glavića ili vrata penisa. Često svrbe. Povremeno se na penisu i desnima mogu javiti bolni čirevi (pod nazivom penogingivalni sindrom). Lichen planus obično prolazi spontano. Liječenje nije potrebno, osim u slučajevima upornog svrbeža. Kortikosteroidne kreme mogu olakšati svrab.

Biserne papule penisa

Biserne penilne papule su abnormalne izrasline koje potječu iz krvnih žila penisa. Pojavljuju se kao male, najčešće izrasline boje kože u obliku kupola ili dlačica na vratu penisa. One su bezopasne, normalne su i uobičajene, javljaju se u čak 10% muškaraca. Nije potrebno liječenje.

Kserotični obliterirajući balanitis

Kserotični obliterirajući balanitis (također se naziva i sklerotični i atrofični lichen) nastaje kada dugotrajna (kronična) upala uzrokuje otvrdnuće i gubitak pigmentacije vrha kože penisa. Otvor uretre često je okružen ovim tvrdim bijelim tkivom, koje na kraju blokira protok urina i sperme. Antibakterijska, kortikosteroidna ili protuupalna krema može ublažiti upalu, ali ako se uretra mora otvoriti izvodi se kirurški zahvat.

Kontaktni dermatitis penisa

Najčešći uzrok kontaktnog dermatitisa je upotreba kondoma od lateksa kod muškaraca alergičnih na lateks. Obično se pojavljuju crvena područja koja svrbe. Ponekad se može pojaviti puknuće kože ili curenje tekućine iz pogođenog područja. Takvi muškarci bi trebali koristiti sintetičke kondome bez lateksa. Prirodni kondomi ne štite dovoljno dobro od infekcije virusom HIV-a. Ako je potrebno, simptomi se mogu ublažiti kortikosteroidnom kremom, kao što je 1% krema s hidrokortizonom (dostupno bez recepta).

Lokalni (in situ) rak kože penisa

Lokalni rak kože penisa uključuje

Eritroplazija Queyrat i Bowenova bolest penisa su dobro ograničena područja crvenkastih, baršunastih pigmentacija na glaviću (eritroplazija Queyrat) ili bijelo-siva, zadebljana područja na vratu (Bowenova bolest), prvenstveno kod neobrezanih muškaraca.

Bowenova papuloza uključuje manje, često višestruke papule na vratu penisa.

Pagetova bolest bradavica (ne smije se zamijeniti s Pagetovom bolešću kostiju) je rijedak rak koji se može pojaviti na drugim mjestima osim na dojkama, uključujući i penis.

Liječnici uzimaju uzorak tkiva za pregled (biopsija) kako bi se odredila vrsta raka i kako bi se isključila proširenost tumora van kože.

Fluorouracil krema, kirurški postupak ili laserska terapija mogu se koristiti za uklanjanje raka. Pogođene muškarce treba redovito pratiti radi ponovnog pojavljivanja ili širenja.