Fanconijev sindrom

Autor: L. Aimee Hechanova, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Antonija Jazvac, dr. med.

Fanconijev sindrom rijetki je poremećaj funkcije bubrežnih tubula koji uzrokuje izlučivanje povećane količine glukoze, bikarbonata, fosfata (fosforne soli), mokraćne kiseline, kalija i određenih aminokiselina urinom.

(Vidi također Uvod u poremećaje bubrežnih tubula.)

Fanconijev sindrom nije povezan s Fanconijevom anemijom i ne smije ga se miješati s istom.

Fanconijev sindrom može biti nasljedan ili ga mogu uzrokovati sljedeći poremećaji:

Fanconijev sindrom obično se javlja udružen s drugim nasljednim poremećajem, kao što je cistinoza. Cistinoza je nasljedni poremećaj metabolizma aminokiselina koji karakterizira abnormalno odlaganje aminokiseline cistina u cijelom tijelu i visoke koncentracije cistina u urinu. Prekomjerno odlaganje cistina uzrokuje poremećaje oka, povećanu jetru i slabiji rad štitne žlijezde.

Simptomi

U nasljednom Fanconijevom sindromu simptomi prekomjernog pijenja i prekomjernog mokrenja obično počinju u dojenačkoj dobi.

Dijete s Fanconijevim sindromom i cistinozom može imati poremećaj razvoja, usporeni rast i kroničnu bolest bubrega. Zatajenje bubrega može zahtijevati transplantaciju bubrega u djetinjstvu.

Kod odraslih se simptomi mogu pojaviti tek kad bolest traje neko vrijeme. Najčešći simptomi kod odraslih uključuju slabost i bol u kostima.

Često do trenutka postavljanja dijagnoze već dođe do određenog stupnja oštećenja koštanog ili bubrežnog tkiva.

Dijagnoza

  • pretrage krvi i urina

Simptomi, kao i nalazi pretraga koje pokažu abnormalnosti u krvi (kao što je visoka razina kiseline) ili urinu (kao što je visoka razina glukoze) mogu navesti liječnika da posumnja na Fanconijev sindrom. Dijagnoza se potvrđuje kada se u mokraći otkriju visoke razine glukoze (usprkos normalnoj glukozi u krvi), fosfata i aminokiselina.

Liječenje

  • uzimanje natrijeva bikarbonata

Fanconijev sindrom ne može se izliječiti, ali može se kontrolirati pravilnim liječenjem. Učinkovito liječenje može spriječiti pogoršanje oštećenja kostiju i bubrega, a u nekim slučajevima i ispraviti ih. Visoka razina kiseline u krvi (acidoza) može se neutralizirati uzimanjem natrijevog bikarbonata. Osobama s niskom razinom kalija u krvi bit će potrebni dodaci kalija na usta.

Bolest kostiju zahtijeva liječenje fosfatima i dodacima vitamina D koji se daju na usta.

Presađivanje bubrega može biti spasonosno ako dijete s tim poremećajem razvije zatajenje bubrega, ali ako se radi o cistinozi, progresivno oštećenje može se nastaviti u drugim organima i na kraju rezultirati smrću.

Više informacija

  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases