Obiteljska skrb za starije osobe

Autori: Daniel B. Kaplan, PhD, LICSW
Barbara J. Berkman, DSW, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Doris Ogresta, dr. med.

Skrbnici igraju ključnu ulogu u skrbi za kronično bolesne starije osobe. Iako susjedi i prijatelji mogu pomoći, oko 80% pomoći u kući (fizičke, emocionalne, socijalne i ekonomske) pružaju obiteljski skrbnici. Skrbnici često mogu odgoditi ili čak spriječiti potrebu za njegom u domovima.

Količina i vrsta skrbi koju pružaju članovi obitelji ovise o ekonomskim resursima, strukturi obitelji, kvaliteti odnosa i drugim zahtjevima koji se odnose na vrijeme i energiju članova obitelji. Neki skrbnici pružaju minimalnu pomoć (npr., povremeno provjeravanje), dok drugi pružaju složenu skrb s punim radnim vremenom. Ponekad je skrb potrebna kratko vrijeme, primjerice kad se starija osoba oporavlja od operacije. Često je potrebna skrb mjesecima ili godinama. Članovi obitelji koji skrbe o starijim osobama u prosijeku provedu oko 4 sata dnevno u aktivnostima skrbi.

Iako društvo smatra da članovi obitelji imaju odgovornost da se brinu jedni za druge, granice tih obveza razlikuju se među kulturama, obiteljima i pojedinim članovima obitelji. Spremnost članova obitelji da pružaju skrb mogu se poticati uslugama podrške (npr., tehničkom pomoći u učenju novih vještina, savjetodavnim uslugama i uslugama obiteljskog mentalnog zdravlja) i dopunskim uslugama (kao što je pomoć u njezi, hranjenju, odjevanju, kao i kućna zdravstvena zaštita, dnevna skrb za odrasle i organizirani obroci). Dodatne usluge mogu se pružati redovito ili kao privremena skrb tijekom nekoliko sati ili dana.

Demografske promjene i promjene u socijalnim vrijednostima smanjile su broj članova obitelji koji su na raspolaganju za skrb o starijim članovima obitelji. Te promjene uključuju sljedeće:

  • Dulji životni vijek: Kao rezultat toga, populacija vrlo starih osoba je u porastu. Veća je vjerojatnost da će njihovi potencijalni skrbnici (djeca) također biti starije osobe.

  • Odgođeno stvaranje obitelji: u kombinaciji s duljim životnim vijekom stvorila se "sandwich" generacija skrbnika koji istodobno skrbe za svoju djecu i svoje roditelje.

  • Povećanje mobilnosti društva i povećana stopa razvoda: Obitelji su češće geografski odvojene, a obiteljske veze mogu biti oslabljene. Ipak, 80% ljudi starijih od 65 godina živi na 20 min udaljenosti od svojeg djeteta.

  • Sve veći broj žena koje rade: Prije su žene mogle pružati skrb starijim roditeljima. Zahtjevi posla u današnje vrijeme mogu smanjiti ili eliminirati njihovu sposobnost da skrbe o roditeljima.

  • Povećava se broj ovisnih i vrlo bolesnih starijih osoba.

Navedeni faktori predviđaju sve veću potražnju za uslugama kućne njege koje pruža netko drugi, a ne članovi obitelji, prijatelji i susjedi.

Učinci

Skrb o starijim osobama može imati i negativne učinke na osobu koja brine o starijem članu obitelji. Članovi obitelji koji brinu o starijoj osobi mogu iskusiti određenu razinu stresa, frustracije, osjećaj beznađa i iscrpljenosti (burnout) ili osjećaj pružanja neadekvatne skrbi.

Skrb o starijoj osobi također može postati financijski teret. Parovi u kojima se jedan partner brine za drugoga imaju tendenciju da budu nesrazmjerno siromašni. Ponekad zaposleni skrbnik mora ostaviti zaposlenje na puno radno vrijeme ili skratiti radno vrijeme kako bi se posvetio skrb o drugoj osobi.

Skrbnci često mogu naučiti korisne informacije ili strategije za njegu od liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika. Skrbnici također mogu poduzeti sljedeće mjere kako bi se pripremili za svoju ulogu i izbjegli burnout:

  • Baveći se vlastitim fizičkim, emocionalnim, rekreativnim, duhovnim i financijskim potrebama

  • Kada je to prikladno, zatražiti pomoć u njezi ili psihološkoj potpori drugih članova obitelji i prijatelja

  • Traženje grupa za podršku ili treženjem osoba koje mogu pomoći u njegovanju (kao što su savjetovanje, kućna zdravstvena zaštita, dnevna skrb za odrasle, programi obroka)

  • Ne shaćajući osobno loše raspoloženje ili osobnost bolesnika o kojem skrbe (ako se ono pojavi)