Bol u boku

Autor: Anuja P. Shah, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Bolovi uzrokovani poremećajima bubrega obično se osjećaju u postraničnom dijelu tijela (boku) ili leđima. Povremeno se bol proteže do središta trbuha. Obično se bol javlja jer je vanjski pokrov bubrega (bubrežna kapsula) rastegnut zbog poremećaja koji uzrokuje brzo oticanje bubrega ili zbog kamenca u jednom od uretera (cijevi koje povezuju bubreg s mokraćnim mjehurom). Jaka bubrežna bol često može biti popraćena mučninom i povraćanjem.

(Vidjeti Pregled simptoma mokraćnog sustava.)

Uzroci

Bubrežni kamenac uzrokuje jaku bol kada uđe u ureter. Kao odgovor na pojavu kamenca, ureter se kontrahira, uzrokujući tešku, grčevitu bol (bubrežnu ili uretralnu koliku) u boku ili donjem dijelu leđa, koja se često proteže do prepona ili kod muškaraca do testisa. Bol obično dolazi u valovima. Val može trajati 20 do 60 minuta, a zatim prestati. Bol prestaje i više se ne pojavljuje kada dođe do relaksacije uretera ili kada kamenac ode u mokraćni mjehur.

Infekcija bubrega (pijelonefritis) uzrokuje oticanje tkiva bubrega, što dovodi do rastezanja bubrežne kapsule, uzrokujući konstantnu bol. Tumori bubrega obično ne uzrokuju bolove sve dok ne postanu jako veliki.

Drugi poremećaji koji uzrokuju bol u boku uključuju iznenadnu blokadu dotoka krvi u bubreg ili crijevo, ruptura aneurizme abdominalne aorte, povremeno i nerupturirana aneurizma, probleme s kralježnicom ili spinalnim živcima, muskuloskeletne ozljede i tumore koji zahvaćaju stražnji dio trbušne šupljine. (retroperitoneum).

Evaluacija i liječenje

Nakon što bolesnik primijeti simptome, liječnik pregleda osobu i obično ordinira analizu urina kako bi provjerio je li došlo do pojave crvenih krvnih stanica ili viška bijelih krvnih stanica u urinu. Bijele krvne stanice u urinu ukazuju na infekciju. Ako se sumnja na infekciju, obično se radi urinokultura. Kod osobe s vrlo jakim bolovima i krvi u urinu vrlo je velika vjerojatno da se radi o bubrežnim kamencima. Osoba s blažom, konstantnom boli i osjetljivošću kada liječnik lupne po jednom bubregu, s vrućicom i viškom bijelih krvnih stanica u mokraći vjerojatno ima upalu bubrega.

Ako se sumnja na bubrežni kamenac, liječnik često ordinira kompjuteriziranu tomografiju (CT) ili ultrazvuk da bi se utvrdilo je li kamen uzrok boli, procijenila veličina i položaj kamena, te postoji li značajna opstrukcija protoka mokraće. Intravenozni kontrastni agens se ne koristi za CT. Ako liječnik nije siguran što je uzrok boli, često se izvodi CT s intravenskim kontrasnim agensom ili druge metode snimanja.

Liječi se podliježeći poremećaj. Blaga bol može se ublažiti uzimanjem paracetamola ili nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Bolovi uzrokovani bubrežnim kamencima mogu biti jaki i mogu zahtijevati uporabu intravenskih ili oralnih opioida.