Benigna hiperplazija prostate (BPH)

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Što je prostata?

Prostata je žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i penisa kod muškaraca. Mokraćna cijev (uretra) je cijev koja odvodi mokraću iz mokraćnog mjehura van penisa a prolazi kroz sredinu prostate.

Tekućina koju stvara pomaže održavanju spermija zdravim. Gotovo svu tekućinu koju muškarac ejakulira tijekom seksa stvara prostata.

Prostata je veličine divljeg kestena kod mladića, ali raste s dobi.

Što je BPH?

Hiperplazija znači da prostata raste (povećava se). Benigna znači da to uvećanje nije rak. Povećana prostata može pritiskati cijev kroz koju prolazi urin (uretru) i otežati mokrenje.

 • BPH je česta nakon 50. godine

 • Dijagnoza se postavlja digitorektalnim pregledom, uvođenjem prsta presvučenog rukavicom u rektum (stražnji dio debelog crijeva, mjesto gdje se nalazi stolica) i pipanjem prostate.

 • Mogu se raditi i testovi kojima se verificira koliko je dobar mlaz, ali i neki drugi testovi kako bi se isključio karcinom prostate.

 • Možda liječenje BPH neće biti potrebno.

 • Ako su simptomi uporni i iritirajući, možda ćete morati uzimati lijekove ili se operirati.

Što uzrokuje BPH?

Liječnici nisu sigurni što je uzrok BPH. Najvjerojatnije nastaje zbog hormonalnih promjena uzrokovanih starenjem.

Koji su simptomi BPH?

BPH blokira protok urina, tako da muškarci mogu imati sljedeće simptome:

 • Otežan početak mokrenja

 • Slabiji mlaz urina

 • Kapanje pri kraju mokrenja

Budući da je protok urina blokiran, mjehur se ne može u potpunosti isprazniti te možete imati:

 • Osjećaj nedovoljnog pražnjenja mjehura

 • Učestalo mokrenje, osobito noću

 • Osjećaj hitnog i neodgodivog nagona na mokrenje

 • Infekcije mjehura

Ponekad je protok mokraće potpuno blokiran tako da uopće ne možete mokriti (stanje koje liječnici nazivaju akutnom retencijom urina). Kada se to dogodi, mjehur se brzo napuni urinom i postaje bolan. To je izuzetno bolno stanje koje zahtijeva hitan odlazak liječniku.

Što se događa kada se prostata poveća?

Kod benigne hiperplazije prostate povećava se sama prostata. Od normalne veličine divljeg kestena, prostata može narasti do veličine teniske loptice. Uvećana prostata stišće mokraćnu cijev kroz koju prolazi urin van iz tijela. Kao rezultat toga, nastaje sporiji protok urina ili manje količine urina odlaze iz mjehura van.

Kako liječnik može reći da li ja imam BPH?

Vaš liječnik će vas pitati o simptomima i obaviti rektalni pregled:

 • Liječnik stavlja prst prevučen rukavicom u vaš rektum (krajnji dio vašeg probavnog trakta gdje se nalazi stolica).

 • Liječnik može pipati vašu prostatu tijekom pregleda.

 • Ako imate BPH, prostata će biti uvećana i glatka.

Ako imate ozbiljnijih poteškoća s mokrenjem, liječnik Vam može napraviti mikciometriju. Test pri kojem se pomokrite u uređaj koji mjeri količinu i brzinu protoka urina. Nakon mikciometrije, radi se ultrazvuk kako bi se odredilo da li praznite mjehur do kraja. Ultrazvuk koristi zvučne valove kako bi izmjerio točnu količinu urina u mokraćnom mjehuru.

Kod karcinoma prostate, prostata se također povećava. Liječnik bi trebao reći da li su Vaši simptomi od BPH ili raka prostate. Ponekad se kod raka može pipati tvrda kvržica koju liječnik može opipati na prostati, ali vrlo često i ne. Najčešće se radi:

 • PSA iz krvi

Ovisno o razini PSA i fizikalnom pregledu liječnik može preporučiti:

 • Biopsiju prostate

Kod biopsije prostate, koristi se šuplja igla kojom se uzimaju uzorci tkiva iz vaše prostate. Liječnik stavlja ultrazvučnu sondu u vaš rektum. Ultrazvučne slike pokazuju liječniku gdje treba uvesti iglu. Liječnik prvo ubrizgava anestetik (za ublažavanje boli) i zatim uzima nekoliko uzoraka.

Kako se liječi BPH?

BPH se obično ne liječi, sve dok simptomi nisu uporni i iritirajući ili ne uzrokuje uroinfekcije. U takvim slučajevima liječnik vam može propisati lijekove.

Neki lijekovi opuštaju određene dijelove prostate i mokraćnog mjehura kako bi poboljšali protok urina. Ostali lijekovi smanjuju prostatu. Ako lijekovi ne djeluju, možda će biti potreban operativni zahvat.

Operacijom koja se naziva TURP (transuretralna resekcija prostate) liječnik:

 • Stavlja instrument kroz vaš penis sve do prostate

 • Koristi instrumente ili laser za uklanjanje dijelova prostate

TURP će najčešće olakšati vaše simptome. No postoji mali rizik da će vam nakon toga bježati urin ili ćete imati problema s erekcijom.

Ako imate iznenadni napad da uopće ne možete mokriti (akutna urinarna retencija), bit će vam potreban kateter. Kateter je mekana gumena cijev koju liječnik stavlja kroz vaš penis do mjehura. Kateter omogućuje izlazak urina iz mjehura van. Obično ćete morati držati kateter nekoliko dana.