Hipertenzivna retinopatija

Autor: Sonia Mehta, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Goran Marić, dr. med.

Hipertenzivna retinopatija je oštećenje mrežnice (prozirna struktura na stražnjem dijelu oka osjetljiva na svjetlost) uzrokovana visokim krvnim tlakom.

Kada je krvni tlak visok (stanje se naziva hipertenzija), mže doći do oštećenja mrežnice. Hipertenzija oštećuje male krvne žile u mrežnici, uzrokujući zadebljanje njihovih zidova, što smanjuje količinu krvi koja može protjecati kroz njih. Kao rezultat, smanjuje se dotok krvi u mrežnicu. Dijelovi mrežnice mogu se oštetiti jer je dotok krvi neadekvatan.

Kako hipertenzivna retinopatija napreduje, krv može prodrijeti u mrežnicu. Ove promjene dovode do postupnog gubitka vida, osobito ako utječu na makulu, središnji dio mrežnice. Čak i blaga hipertenzija može oštetiti krvne žile mrežnice ako se godinama ne liječi.

Ako krvni tlak postane opasno visok (tzv. hipertenzivna kriza), mrežnične vene mogu postati proširene i izvijugane, a optički disk (gdje se vidni živac susreće sa mrežnicom) može nateći (tzv. edem optičkog diska).

Dijagnoza

  • Liječnički pregled oka

Korištenjem oftalmoskopa, liječnici mogu promatrati tipični izgled mrežnice kod osoba s povišenim krvnim tlakom. Razina oštećenja krvnih žila mrežnice u korelaciji je količinom oštećenja krvnih žila u drugim organima zahvaćenim hipertenzijom, kao što su mozak, srce i bubrezi. Kada je krvni tlak izuzetno visok, liječnici će možda moći vidjeti oticanje optičkog diska (edem optičkog diska), ukazujući na potrebu za hitnim liječenjem ().

Liječenje

  • Mjere za liječenje visokog krvnog tlaka

Cilj liječenja hipertenzivne retinopatije je dugotrajno snižavanje krvnog tlaka. Rijetko, kada je visoki krvni tlak ozbiljan i opasan po život, liječenje će možda biti potrebno odmah kako bi se spasio vid i izbjegle druge komplikacije, uključujući moždani udar, zatajenje srca, zatajenje bubrega i srčani udar.