Infekcije jednjaka

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Infekcije jednjaka uglavnom se javljaju kod osoba s poremećenim obrambenim (imunološkim) mehanizmima koji normalno štite jednjak od infekcije. Glavni uzročnici infekcija su Candida albicans, Herpes simplex virus (HSV) i Citomegalovirus (CMV).

Jednjak je šuplja cijev koja spaja grlo (ždrijelo) i želudac. (Vidi također Građa i funkcija jednjaka.)

Postoji nekoliko obrambenih mehanizama jednjaka među kojima su slina, uredna peristaltika (ritmične kontrakcije jednjačne stijenke) i imunološke reakcije. Povećan rizik od razvoja infekcija imaju osobe s presađenim organima, oslabljenim ili oštećenim imunološkim sustavom, poremećajima pokretljivosti jednjaka, alkoholičari, pothranjeni, oboljeli od AIDS-a ili raka. Infekcija Candidom može se pojaviti u bilo kojih od navedenih skupina ljudi. Infekcije uzrokovane Herpes simplex virusom i Citomegalovirusom vezane su uz imunokompromitirane osobe, primjerice oboljele od AIDS-a, transplantirane te osobe koje uzimaju imunosupresivne lijekove (lijekovi koji potiskuju funkciju imunološkog sustava).

Zanimljivost
  • Slina pomaže u zaštiti jednjaka od infekcije.

Tipičan simptom je bolno gutanje (odinofagija), a često se javlja i otežano gutanje (disfagija). Moguće komplikacije infekcije su duboke rane (čirevi ili ulkusi) te iritacija i oteknuće jednjačne sluznice (ezofagitis).

Dijagnoza

  • Endoskopija

Candida U osoba koje boluju od kandidijaze jednjaka (soor) već u ustima se mogu uočiti karakteristični bijeli plakovi.Candida Kod HSV i CMV uglavnom se ne nalazi promjena u ustima.

Za postavljanje dijagnoze infekcije jednjaka liječnik ga pregledava pomoću fleksibilne cijevi s kamerom (endoskopija, točnije ezofagogastroduodenoskopija). Tijekom endoskopskog pregleda može se uzeti dio tkiva za daljnju mikroskopsku analizu (biopsija).

Liječenje

  • Za Candida infekcije - antimikotici

  • Za HSV i CMV infekcije - antivirusni lijekovi

Za suzbijanje Candida infekcija daju se antifungici poput flukonazola. Lijek se može primijeniti u obliku pilule ili pak u tekućem obliku za oboljele s poremećajima gutanja. U rijetkim slučajevima, a najčešće kad se radi o sistemskoj ili teškoj bolesti, lijekovi se daju intravenski.

Osobe s infekcijama jednjaka koje su uzrokovane Herpes simplex virusom ili Citomegalovirusom liječe se antivirusnim lijekovima - bilo peroralno, bilo intravenskim putem primjene kao što je slučaj s aciklovirom.