Površinski točkasti keratitis

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Aida Kasumović, dr. med.i Nikolina Zrakić, dr. med.

Površinski točkasti keratitis je poremećaj oka uzrokovan smrću malih skupina stanica na površini rožnice (prozirni sloj ispred šarenice i zjenice).

  • Oči postaju crvene, vodene i osjetljive na svjetlost, a vid se može ponešto smanjiti.

  • Liječnici dijagnosticiraju površinski točkasti keratitis na temelju simptoma osobe i rezultata pregleda očiju.

  • Većina ljudi se potpuno oporavi.

  • Simptomi se često mogu ublažiti kapima za oči ili masti.

(Vidi također Uvod u poremećaje rožnice.)

Uzrok površinskog točkatog keratitisa može biti bilo koje od sljedećeg:

Simptomi

Kod površnog točkastog keratitisa, oči su obično bolne, suzne, osjetljive na jaku svjetlost i krvave, a vid može biti malo zamagljen. Često se osjeća pečenje, osjećaj poput pijeska ili osjećaj kao da je strano tijelo zarobljeno u oku.

Kada ultraljubičasto svjetlo uzrokuje poremećaj, simptomi se obično javlju nekoliko sati nakon izlaganja, a traju 1 do 2 dana.

Kada virus uzrokuje poremećaj, limfni čvor ispred uha na zahvaćenoj strani može biti natečen i mekan.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Dijagnoza površinskog točkastog keratitisa temelji se na simptomima, o tome je li osoba bila izložena bilo kojem od poznatih uzroka i na pregledu rožnice s procjepnom svjetiljkom (instrument koji omogućuje liječniku pregled očiju pod velikim povećanjem). Tijekom pregleda, liječnik može primijeniti kapi za oči koje sadrže žuto-zelenu boju zvanu fluorescein. Fluorescein privremeno oboji oštećena područja rožnice, tako da je moguće vidjeti oštećena područja koja inače nisu vidljiva.

Liječenje

  • Liječenje ovisi o uzroku

Gotovo svatko tko ima ovaj poremećaj potpuno se oporavi.

Kada je uzrok virus (osim herpes simplex infekcija oka ili herpes zoster oka [herpes zoster]), nije potrebno liječenje, a oporavak se obično javlja unutar 3 tjedna.

Kada je uzrok bakterijska infekcija ili produljena upotreba kontaktnih leća, koriste se antibiotici, a nošenje kontaktnih leća privremeno se prekida.

Kada su uzrok suhe oči, masti i umjetne suze su učinkovite. Umjetne suze su kapi za oči pripremljene sa supstancama koje simuliraju stvarne suze ili sa supstancama koje kad se dodaju suzama osobe oblažu oko s više vlage.

Kada je uzrok izloženost ultraljubičastom svjetlu, antibiotska mast i kapi za oči za širenje zjenica mogu pružiti olakšanje.

Kada je uzrok reakcija lijeka ili alergija na kapi za oči, lijek ili kapi za oči moraju se prekinuti koristiti.