Uvod u poremećaje bubrežnih tubula

Autor: L. Aimee Hechanova, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Antonija Jazvac, dr. med.

Bubrezi filtriraju i čiste krv. Također održavaju tjelesnu ravnotežu vode, elektrolita (kao što su natrij, kalij, bikarbonati i kloridi) i hranjivih tvari u krvi.

Filtracija krvi u bubrezima započinje dok ona teče kroz mikroskopske spletove krvnih žila s malim porama (glomerule). Ovaj proces propušta veliku količinu vode, elektrolita i drugih tvari u bubrežne tubule (kanaliće). Stanice koje oblažu te tubule reapsorbiraju i vraćaju vodu, elektrolite i hranjive tvari (kao što su glukoza i aminokiseline) koji su potrebni natrag u krv. Stanice također prenose otpadne proizvode i lijekove iz krvi u tekućinu (koja postaje urin) dok teče kroz tubule. Bubrezi također proizvode hormone koji reguliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica (eritropoetin), krvni tlak i ravnotežu elektrolita.

Pregled mokraćnog sustava
 

Poremećaji koji remete transportnu funkciju stanica koje oblažu tubule nazivaju se tubularni poremećaji ili transportni poremećaji. Neki od njih su:

Ovi tubularni poremećaji često su nasljedni i mnogi su prisutni pri rođenju. Neki imaju druge uzroke kao što su lijekovi ili druge bolesti.