Tradicionalna kineska medicina (TCM)

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Ova medicinska praksa razvila se u Kini prije više od 2000 godina, a temelji se na teoriji da je bolest posljedica nepravilnog protoka životne sile (Qi, izgovara se chee) kroz tijelo. Qi se obnavlja ravnotežom suprotnih sila yina (tamne, ženske, negativne sile) i yanga (svijetle, muške, pozitivne sile), koje se manifestiraju u tijelu kao hladnoća i toplina, unutarnja i vanjska, te kao nedostatak i višak. Različiti postupci koriste se za očuvanje i obnavljanje Qi-ja, a time i zdravlja.

Najčešće se koriste

Ostale tehnike uključuju dijetu i masažu.

Tradicionalna kineska medicina koristi pripravke koje sadrže mješavine biljaka za liječenje raznih bolesti. Teško je odrediti jesu li te smjese sigurne i učinkovite. Osnovni problem predstavlja činjenica da standardizacija i kontrola kvalitete gotovo da i ne postoje. Prema tome, može doći do sljedećeg:

  • Udio biljaka u istoj mješavini može varirati.

  • Količina aktivnog sastojka može varirati među istim biljkama.

  • Smjese mogu sadržavati razne druge tvari (kao što su lijekovi koje proizvode farmaceutske tvrtke) ili mogu biti kontaminirane otrovnim teškim metalima.

Budući da se mješavine mogu toliko međusobno razlikovati i jer postoji velik broj pripravka koji se mogu proučavati, većina konvencionalnih istraživanja obično proučava jednu biljku, a ne njihovu mješavinu. Međutim, jedna biljka, koja se koristi sama, a ne kao dio smjese, može se smatrati neučinkovitom od tradicionalnih liječnika.

(Vidi Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Medicinska uporaba

Kineske biljne mješavine koriste se za liječenje sindroma iritabilnog crijeva, reumatoidnog artritisa i mnogih drugih poremećaja. U većini slučajeva nedostaje dokaz da su ove mješavine djelotvorne za bilo koji poremećaj, iako neki dokazi upućuju na to da određene biljke i biljne mješavine mogu biti korisne za određene poremećaje ili simptome. Na primjer, neki dokazi upućuju na to da biljka Astragalus (kozlinac) može poboljšati kvalitetu života u osoba koje se liječe kemoterapijom zbog karcinoma pluća. Međutim, ne produžuje život niti usporava napredovanje raka. U takvim i sličnim slučajevima potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo je li bilje učinkovito.

Moguće nuspojave

Svaka biljka i mješavina mogu imati svoje jedinstvene nuspojave. Na primjer, biljka koja se zove ma huang (Ephedra), sastojak mnogih lijekova, je stimulans koji može povećati broj otkucaja srca i krvni tlak te tako povećati rizik od moždanog ili srčanog udara.

U biljnim mješavinama štetni učinci mogu nastati i kao rezultat interakcije između više različitih aktivnih sastojaka.

Više informacija

  • Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH): Traditional Chinese Medicine