Pretilost u adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Tonka Borovina, dr. med.

Pretilost se definira kao indeks tjelesne mase (eng. body mass index, BMI) jednak ili veći od 95. percentile za dob i spol.

  • Iako genetika i neki poremećaji uzrokuju pretilost, kod većine adolescenata pretilost proizlazi iz nedostatka tjelesne aktivnosti i konzumiranja više kalorija, nego što je potrebno za razinu aktivnosti.

  • Dijagnoza se temelji na BMI koji je na ili iznad 95. percentile za dob i spol.

  • Hranjiva ishrana i povećanje tjelovježbe pomaže u liječenju pretilosti.

Pretilost je definirana indeksom tjelesne mase (BMI). BMI je težina (u kilogramima) podijeljena visinom (u metrima) na kvadrat. Adolescenti čiji je BMI u vrhu od 5% za njihovu dob i spol smatraju se pretilima. Biti u vrhu od 5% znači da je njihov BMI veći od 95% njihovih vršnjaka (na ili iznad 95. percentile).

Pretilost je dvaput češća među adolescentima nego što je bila prije 30 godina. Iako se većina komplikacija pretilosti javlja u odrasloj dobi, pretili adolescenti imaju veću vjerojatnost od svojih vršnjaka da imaju povišeni krvni tlak i šećernu bolest tipa 2. Mada je manje od jedne trećine pretilih odraslih osoba bilo pretilo u adolescenciji, većina pretilih adolescenata ostaje pretila i u odrasloj dobi.

(Vidi također Uvod u probleme adolescenata.)

Uzroci

Čimbenici koji utječu na pretilost među adolescentima su isti kao i kod odraslih. Hormonski poremećaji, kao što je nedovoljno aktivna štitnjača (hipotireoza) ili preaktivne nadbubrežne žlijezde, mogu dovesti do pretilosti, ali su rijetko uzrok. Adolescenti s povećanom tjelesnom težinom uzrokovanom hormonalnim poremećajima su obično niže tjelesne visine i najčešće imaju druge znakove osnovnog poremećaja. Svakog pretilog adolescenta koji je niže tjelesne visine i ima visoki krvni tlak treba testirati na hormonalni poremećaj Cushingov sindrom. Genetika igra ulogu, što znači da su neki ljudi izloženi većem riziku od pretilosti od drugih.

Zbog društvene stigme pretilosti, mnogi pretili adolescenti imaju lošu sliku o sebi i mogu postati sve više društveno izolirani.

Liječenje

  • Navike zdrave prehrane i vježbanja

Liječenje pretilosti u adolescenciji je usmjereno na razvoj navika zdrave prehrane i vježbanja, a ne na određeni gubitak tjelesne težine. Smanjenje unosa kalorija i sagorijevanje kalorija su dva načina za postizanje tih ciljeva.

Unos kalorija se smanjuje

  • Uspostavljanjem uravnotežene prehrane uobičajenom hranom

  • Uvođenjem trajnih promjena u prehrambenim navikama

Sagorijevanje kalorija se povećava

  • Povećanjem tjelesne aktivnosti

Ljetni kampovi za pretile adolescente im mogu pomoći u mršavljenju, ali ako ne nastave s radom na gubitku težine nakon završetka kampa, težina se obično vraća. Savjetovanje za pomoć adolescentima u suočavanju sa socijalnim problemima, uključujući i nisko samopoštovanje, može biti korisno.

Lijekovi koji pomažu u smanjenju tjelesne težine obično se ne koriste tijekom adolescencije zbog zabrinutosti o sigurnosti. Jedna iznimka su pretili adolescenti s izraženom obiteljskom anamnezom šećerne bolesti tipa 2. Oni su pod rizikom od razvoja šećerne bolesti. Lijek metformin koji se koristi za liječenje šećerne bolesti im može pomoći u smanjenju tjelesne težine kao i rizika od šećerne bolesti.