Sindrom asimptomatske proteinurije i hematurije

Autor: Frank O'Brien, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Antonija Jazvac, dr. med.

Sindrom asimptomatske proteinurije i hematurije posljedica je bolesti glomerula (nakupine mikroskopskih krvnih žila u bubrezima koje imaju male pore kroz koje se filtrira krv). Karakterizira ga stalni ili povremeni gubitak malih količina proteina i krvi u urinu.

(Vidi također Pregled poremećaja filtracijske funkcije bubrega.)

Ponekad se prilikom izvođenja rutinskih pretraga urina otkrije izlučivanje male količine proteina u urinu (proteinurija) ili male količine krvi u urinu (hematurija) kod asimptomatskih osoba. Prisutnost nakupina crvenih krvnih stanica (eritrocitnih cilindara) ili abnormalno oblikovanih crvenih krvnih stanica znak je da krv u mokraći dolazi iz glomerula. Cilindri i proteinurija mogu biti prisutni kada je osoba u fazi oporavka od nedijagnosticirane epizode upale bubrega (nefritisa). Ako postoji mogućnost ovakve situacije, dovoljno je samo ponoviti pretrage u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci kako bi se osiguralo da su se poremećaji ispravili.

Ako crvene krvne stanice (osobito eritrocitni cilindri) i proteinurija potraju, uzrok je obično jedan od tri poremećaja:

  • IgA nefropatija, vrsta glomerulonefritisa koji uzrokuje taloženje imunokompleksa (kombinacije antitijela i antigena) u bubrezima, koji može biti vrlo blag i neprogresivan ili može postati teška bolest koja dovodi do zatajenja bubrega (značajan gubitak funkcije bubrega).

  • Nasljedni nefritis (Alportov sindrom), progresivni poremećaj koji može biti težak i može dovesti do zatajenja bubrega i oštećenja sluha i vida.

  • Bolest tankih bazalnih membrana (benigna obiteljska hematurija), nasljedni je poremećaj uzrokovan stanjivanjem dijela glomerula nazvanog bazalna membrana.

Bolest tankih bazalnih membrana može uzrokovati prisutnost crvenih krvnih stanica u urinu, ali uzrokuje izlučivanje manjih količina proteina nego što je slučaj kod IgA nefropatije ili nasljednog nefritisa i ne može uzrokovati izlučivanje eritrocitnih cilindara. Ovaj poremećaj ima blagi i neprogresivni tijek. Dijagnoza se obično postavlja pomoću biopsije bubrega. Međutim, biopsija bubrega rijetko se radi jer je vjerojatnost da se pronađe bolest koja se može liječiti vrlo niska.

Pacijentima s asimptomatskom proteinurijom i hematurijom preporučuje se liječnički pregled i kontrola urina jednom ili dvaput godišnje. Dodatne pretrage provode se ako se količina proteina ili krvi u urinu znatno poveća ili ako se pojave simptomi koji upućuju na razvoj određene bolesti. Kod većine osoba sa sindromom asimptomatske proteinurije i hematurije bolest se ne pogoršava te može trajati doživotno.

Više informacija

  • American Kidney Fund, Proteinuria: Informacije i infografike o proteinima u mokraći, uključujući povezanost između ovog simptoma i kronične bubrežne bolesti

  • American Kidney Fund, IgA Nephropathy: Opće informacije o IgA nefropatiji, uključujući odgovore na često postavljana pitanja

  • American Kidney Fund, Hematuria: Podaci o krvi u mokraći, uključujući vezu između ovog simptoma i ozbiljne bolesti bubrega