Ustanove doživotne skrbi

Autor: Debra Bakerjian, PhD, APRN
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Doris Ogresta, dr. med.

Ustanove doživotne skrbi su namjenjene starijim osobama koje se žele preseliti samo jednom, na mjesto koje će pružiti onoliko skrbi koliko im je potrebno do kraja života. Ove ustanove jamče da se zaposlenici brinu o korisniku bez obzira na zdrastveno stanje korisnika. Ustanove doživotne skrbi također mogu pružiti pomoć parovima koji žele nastaviti živjeti zajedno ili barem jedan blizu drugoga iako jedan partner zahtijeva više pomoći nego što to drugi može pružiti.

Starije osobe mogu početi živjeti u kući ili stanu. Ali kasnije, ako se zdravlje pogorša, oni se mogu preseliti u ustanovu koja pomaže u svakodnevnom životu i konačno u starački dom koji je na istom imanju. Ustanove doživotne skrbi pružaju sigurnost stalnog zbrinjavanja na jednom mjestu, a da korisnici ne moraju daleko putovati.

Mnoge od tih zajednica imaju društvene zgrade za organizirane društvene događaje, blagovaonice, klubove, sportske sadržaje, planirane izlete i mogućnosti za odmor. Oni mogu osigurati pristup zdravstvenim djelatnicima i uslugama na licu mjesta, kao što su obrada rana, mjerenje krvnog tlaka, laboratorijske pretrage, Rtg snimanje i pomoć pri uzimanju propisanih lijekova.

Financijska pitanja

Ustanove doživotne skrbi su većinom skupe. Neke zahtijevaju veliki depozit, kao i mjesečne uplate i naknade za dodatne usluge. Ponekad postoji gornja granica za mjesečna plaćanja i naknade. Ipak, u mnogim se zajednicama troškovi povećavaju kada je potrebna razina usluga.

Medicare i Medicaid obično ne plaćaju boravište u zajednici doživotne skrbi, ali mogu pomoći pri plaćanju stručne medicinske njege kada je to potrebno. Osiguranje za dugotrajnu skrb može osigurati sredstva za mjesečne naknade, kao i za usluge osobne njege, bilo da se pruža u samostalnom životu, u životu uz asistenciju, ili u ustanovi doživotne skrbi.