Inzulinom

Autor: Minhhuyen Nguyen, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Viana Medanić, dr. med.

Inzulinom je rijedak tip tumora gušterače koji izlučuje inzulin, hormon koji snižava razinu šećera (glukoze) u krvi.

  • Ovi tumori nastaju iz stanica u gušterači koje proizvode inzulin.

  • Simptomi uzrokovani niskim šećerom u krvi (hipoglikemija) uključuju slabost, nesvjesticu, glavobolju i zbunjenost.

  • Dijagnoza uključuje krvne i slikovne pretrage.

  • Liječenje je operacija i ponekad kemoterapija.

Inzulinomi su vrsta endokrinih tumor agušterače. Samo 10% inzulina je zloćudno. Prosječna dob u trenutku dijagnoze je 50 godina.

Simptomi

Simptomi inzulinoma su rezultat niske razine šećera (glukoze) u krvi (hipoglikemija) koji se javljaju kada osoba ne jede nekoliko sati (najčešće ujutro nakon cijele noći nejedenja). Simptomi uključuju slabost, omaglicu, drhtanje, osjećaj brzog lupanja srca (palpitacije), znojenje, nervozu i jaku glad. Ostali simptomi uključuju glavobolju, zbunjenost, poremećaje vida, nestabilnost i značajne promjene u osobnosti. Niske razine šećera u krvi mogu čak dovesti do gubitka svijesti, napadaja i kome.

Dijagnoza

  • Krvne pretrage

  • Slikovne pretrage

Dijagnoza inzulinoma može biti teška. Liječnici pokušavaju obavljati krvne pretrage dok osoba ima simptome. Krvne pretrage uključuju mjerenja razine glukoze u krvi i inzulina. Vrlo niske razine glukoze i visoke razine inzulina u krvi ukazuju na prisutnost inzulinoma. Budući da mnogi ljudi imaju simptome samo povremeno, liječnici ih mogu primiti u bolnicu. U bolnici osoba posti najmanje 48 sati, ponekad i do 72 sata, te se pomno prati. Tijekom tog vremena simptomi se obično pojavljuju, a krvni testovi se provode kako bi se izmjerila razina glukoze i inzulina.

Ako krvni nalazi upućuju na to da osoba ima inzulinom, mora ga se lokalizirati. Slikovne pretrage, kao što je endoskopski ultrazvuk (koja jasnije pokazuje sluznicu probavnog trakta jer je ultrazvučna sonda postavljena na vrh endoskopa) ili pozitronska emisijska tomografija (PET), mogu se koristiti za lociranje tumora, ali je ponekad potrebna istražna operacija.

Liječenje

  • Kirurško uklanjanje

  • Diazoksid ili ponekad oktreotid

  • Ponekad kemoterapija

Glavna opcija liječenja inzulinoma je kirurško uklanjanje, koje ima stopu izlječenja od oko 90%.

Kada se inzulinom ne može u potpunosti ukloniti i simptomi se nastave, lijekovi kao što je diazoksid ili ponekad oktreotid mogu pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi. Kemoterapijski lijekovi mogu pomoći u kontroli tumora.