Otrovanje morskim plodovima

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikolina Benco Kordić, dr. med.

Gastroenteritis može biti uzrokovan konzumacijom riba koštunjača ili školjki. Postoje tri uobičajene vrste otrovanja uzrokovanog konzumacijom riba koštunjača :

  • Otrovanje ciguatera toksinom

  • Otrovanje tetrodotoksinom

  • Otrovanje skombroid toksinom

Otrovanje ciguatera toksinom

Otrovanje ciguatera toksinom može biti posljedica jedenja bilo koje od više od 400 vrsta riba iz tropskih grebena Floride, Zapadne Indije ili Pacifika. Toksin proizvode određeni svijetleći bičaši, mikroskopski morski organizmi koje ribe jedu. Toksin se nakuplja u njihovom mesu. Starije ribe i velike ribe (kao što su škarpina, kirnja i kraljevska skuša) otrovnije su od mlađih, manjih riba. Toksin ne utječe na okus ribe. Postojeći postupci obrade, uključujući i kuhanje, ne mogu uništiti toksin.

Početni simptomi - grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev - mogu započeti 2 do 8 sati nakon što bolesnik pojede ribu i traju 6 do 17 sati. Kasniji simptomi mogu uključivati

  • Svrbež

  • Osjećaji bockanja (trnci, parestezije)

  • Glavobolja

  • Bolovi u mišićima

  • Zamjena osjeta vrućeg i hladnog

  • Bol u licu

Mjesecima nakon toga mogu se pojaviti neobični osjećaji i nemir.

Liječnici mogu liječiti oboljele osobe intravenskim manitolom (lijekom koji smanjuje oticanje i pritisak), ali nije jasno pomaže li to.

Otrovanja tetrodotoksinom

Tetrodotoksinska otrovanja su najčešća u Japanu, zbog konzumiranja ribe napuhače (fugu), sashimi delikatese, ali više od 100 slatkovodnih i morskih vrsta sadrži tetrodotoksin. Simptomi su slični simptomima otrovanju ciguatera toksinom. Ako se pojede velika količina toksina, mišići mogu biti paralizirani te smrt može biti posljedica paralize mišića koji reguliraju disanje. Toksin se ne može uništiti kuhanjem ili smrzavanjem.

Otrovanje skombroid toksinom

Nakon što uhvaćene, tkivo ribe kao što su skuša, tuna, palamida, prugasta tuna i lampuga (mahi mahi), se raspada i na kraju proizvodi visoke razine histamina. Kada se proguta, histamin uzrokuje trenutno crvenilo i osjećaj vrućine u licu. Također, može uzrokovati mučninu, povraćanje, bol u trbuhu i koprivnjaču (urtikariju) nekoliko minuta nakon što je riba pojedena. Simptomi, koji se često pogrešno shvaćaju kao alergija na plodove mora, obično traju manje od 24 sata. Ribe mogu imati ljuti ili gorak okus. Za razliku od drugih otrovanja ribama, otrovanje se može spriječiti pravilnim skladištenjem ribe nakon što je uhvaćena. Antihistaminici kao što su difenhidramin i ranitidin mogu umanjiti simptome.

Otrovanje školjkama

Otrovanje školjkama može se dogoditi od lipnja do listopada, posebno na obalama Pacifika i Nove Engleske. Školjke kao što su dagnje, kamenice i Jakobove kapice mogu pojesti otrovne svijetleće bičaše, najčešće kada more cvjeta.

Svijetleći bičaši proizvode toksin koji napada živce (takvi toksini se nazivaju neurotoksini). Toksin koji uzrokuje otrovanje školjkama- saksitoksin može uzrokovati paralizu mišića, ostaje u školjkama i nakon kuhanja.

Prvi simptom, trnjenje oko usta, počinje 5 do 30 minuta nakon jela. Mučnina, povraćanje i grčenje u trbuhu se sljedeći razvijaju, nakon čega slijedi slabost mišića. Ponekad slabost napreduje do paralize ruku i nogu. Slabost mišića potrebnih za disanje može biti čak i dovoljno ozbiljno da uzrokuje smrt. Oni koji prežive obično se potpuno oporave.