Erythema Nodosum

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Erythema nodosum je oblik panikulitisa (upala potkožnog masnog tkiva) u kojoj ispod kože nastaju osjetljive crvene ili ljubičaste izbočine (čvorovi), najčešće na potkoljenicama, ali povremeno i na rukama i drugim područjima.

 • Erythema nodosum je obično uzrokovan reakcijom na lijek, infekcijom (bakterijskom, gljivičnom ili virusnom) ili nekim drugim poremećajem, kao primjerice upalnom bolešću crijeva.

 • Tipični simptomi uključuju vrućicu, bol u zglobovima i karakteristične bolne crvene izbočine i modrice na potkoljenicama.

 • Dijagnoza se temelji na simptomima i može biti potpomognuta rezultatima rendgenske snimke prsišta, krvnim testovima i biopsijom.

 • Bolesnici prestaju uzimati suspektne lijekove, liječe se podležeće bolesti ili infekcije, a bol se ublažava mirovanjem, nesteroidnim protuupalnim lijekovima te ponekad i kortikosteroidima.

(Vidi također Uvod u reakcije preosjetljivosti i upalne poremećaje kože.)

Ljudi u dvadesetim i tridesetim godinama života, osobito žene, su najviše skloni poremećaju.

Vrlo često je erythema nodosum simptom neke druge bolesti ili reakcija na lijek, no u jedne trećine oboljelih je uzrok nepoznat.

Najčešći uzroci su

 • streptokokna infekcija (osobito u djece)

 • sarkoidoza

 • upalne bolesti crijeva

Drugi mogući uzroci uključuju određene nestreptokokne infekcije, razne lijekove (kao što su sulfa antibiotici i oralni kontraceptivi), trudnoću, tuberkulozu, Behçetovu bolest i nekoliko vrsta karcinoma.

Simptomi

Erythema nodosum čvorovi su osjetljivi i obično se pojavljuju na potkoljenicama. Nalikuju na izbočine i modrice koje postupno mijenjaju boju od ružičaste, u crvenu ili ljubičastu, do plavkasto smeđe. Vrućica i bol u zglobovima su česti.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Ponekad biopsija

Bolni čvorovi obično liječnicima ukazuju na dijagnozu.

Ponekad se čvor uklanja i analizira pod mikroskopom (biopsija) kako bi se potvrdila dijagnoza.

Drugi testovi se provode s ciljem traženja drugih mogućih uzroka, a uključuju rendgenske snimke prsnog koša, krvne testove i kožne testove na tuberkulozu.

Liječenje

 • Elevacija noge i hladni oblozi

 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) za bol

 • Liječenje temeljnih poremećaja

Erythema nodosum gotovo uvijek sponatno nestaje pri čemu čvorovi mogu nestati za 3 do 6 tjedana bez liječenja. Mirovanje, hladni oblozi, elevacija nogu i nesteroidni protuupalni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih čvorovima. Tablete kalijevog jodida mogu se davati radi smanjenja upale.

Kortikosteroidi koji se uzimaju na usta su djelotvorni, ali se daju samo kao posljednje sredstvo jer mogu pogoršati infekciju koja je u podlozi, čak i ako nije identificirana.

Lijekovi koji mogu uzrokovati erythema nodosum se ukidaju, a podležeće infekcije ili poremećaji se liječe. Ako je poremećaj uzrokovan streptokoknom infekcijom, osoba može uzeti antibiotike, primjerice penicilin ili cefalosporin.