Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Andrea Kresović, dr. med.
Filip Blažić,
dr. med.
Stafilokokna trovanja hranom rezultat su konzumiranja hrane kontaminirane toksinima koje proizvode određene vrste stafilokoka, što rezultira proljevom i povraćanjem.
-
Ovaj poremećaj može biti uzrokovan toksinima koje proizvodi Staphylococcus aureus bakterija.
-
Toksini se nalaze u kontaminiranoj hrani.
-
Tipični simptomi uključuju jaku mučninu i povraćanje počevši od 2 do 8 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane.
-
Dijagnoza se obično temelji na simptomima osobe.
-
Pažljiva priprema hrane je najbolji način da se spriječi trovanje hranom.
-
Liječenje obično uključuje pijenje puno tekućine.
Stafilokokne bakterije rastu u hrani, u kojoj proizvode toksine. Dakle, stafilokokna trovanja hranom ne proizlaze iz gutanja bakterija, već od konzumiranja toksina koje proizvode bakterije koje su već prisutne u kontaminiranoj hrani. Tipična kontaminirana hrana uključuje krem, kremasto tijesto, mlijeko, prerađeno meso i ribu. Rizik od izbijanja bolesti je visok kada oni koji pripremaju hranu imaju infekciju kože, stoga kontaminiraju hranu koja je potom nedovoljno pečena ili ostavljena na sobnoj temperaturi. Unatoč kontaminaciji, mnoge namirnice imaju normalan okus i miris.
Simptomi
Simptomi stafilokoknog trovanja hranom obično počinju naglo s teškom mučninom i povraćanjem počevši oko 2 do 8 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Ostali simptomi mogu biti grčevi u trbuhu, proljev, a ponekad i glavobolja i vrućica. Teški gubitak tekućine i elektrolita uzrokuje slabost i nizak krvni tlak(šok). Simptomi obično traju manje od 12 sati, a obično se postigne potpuni oporavak.
Povremeno je stafilokokno trovanje hranom smrtonosno, pogotovo kod vrlo mladih, vrlo starih osoba i ljudi oslabljenih dugotrajnom bolešću.
Dijagnoza
Simptomi su obično sve što liječnik treba za dijagnosticirati gastroenteritis (upala sluznice želuca i tankog i debelog crijeva).
Specifična dijagnoza stafilokoknog trovanja hranom može se posumnjati kada su drugi ljudi koji su jeli istu hranu slično pogođeni i kada se poremećaj može pratiti do jednog izvora kontaminacije. Kako bi potvrdili dijagnozu, laboratorij mora identificirati stafilokoke u sumnjivoj hrani, ali to se testiranje obično ne radi jer rezultati ne utječu na promjenu liječenja, koje je potporno.
Prevencija
Pažljivo pripremanje hrane može spriječiti trovanje stafilokoknom hranom. Svatko tko ima infekciju kože ne smije pripremati hranu za druge dok zaraza ne zaraste. Hranu treba konzumirati odmah ili staviti u hladnjak i ne držati na sobnoj temperaturi.
Liječenje
Liječenje stafilokoknog trovanja hranom obično se sastoji od pijenja odgovarajuće količine tekućine. Liječnik može dati lijek protiv mučnine, bilo kao injekcija ili kao supozitorij, kako bi pomogao u kontroli teške mučnine i povraćanja. Ponekad se izgubi toliko tekućine da se tekućine moraju davati venom (intravenski).