Pregled limfnog sustava

Autor: James D. Douketis, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Tonći Batinić  dr. med.

Limfni sustav je vitalni dio imunološkog sustava, uz timus, koštanu srž, slezenu, tonzile, slijepo crijevo i Peyerove ploče u tankom crijevu.

Poput venskog sustava, limfni sustav prenosi tekućine po tijelu. Limfni se sustav sastoji od

  • Tankih stijenki limfnih žila

  • Limfnih čvorova

  • Dva kanala za skupljanje

Limfne žile, koje se nalaze u cijelom tijelu, veće su od kapilara (najmanjih krvnih žila, koje povezuju arterije i vene), a većinom su manje od najmanjih vena. Većina limfnih žila ima zaliske poput onih u venama tako da se tok limfe, koja se može grušati, odvija u jednom smjeru (prema srcu). Limfne žile odvode tekućinu koja se zove limfa iz tkiva cijelog tijela.

Limfa kreće kao tekućina koja se raspršuje kroz vrlo tanke stijenke kapilara u prostor između stanica. Većina tekućine se vraća u kapilare, a ostatak se izlijeva u limfne žile i na kraju vraća u vene. Limfni sustav također sadrži mnoge druge tvari uključujući

  • Proteine, minerale, hranjive i druge tvari, koji omogućuju hranjenje tkiva

  • Oštećene stanice, stanice raka i strane čestice (kao što su bakterije i virusi) koje su možda ušle u tkivne tekućine

Limfni čvorovi su centri za prikupljanje limfe. Sva limfa prolazi kroz strateški postavljene limfne čvorove, koji filtriraju oštećene stanice, stanice raka i strane čestice iz limfe. Limfni čvorovi također sadrže specijalizirane bijele krvne stanice (na primjer, limfocite i makrofage) koje su dizajnirane da zahvate i unište oštećene stanice, stanice raka, infektivne organizme i strane čestice. Stoga su važne funkcije limfnog sustava uklanjanje oštećenih stanica iz tijela i zaštita od širenja infekcije i raka.

Limfne krvne žile ulaze u kanale za sakupljanje limfe koji prazne svoj sadržaj u dvije subklavijalne vene, smještene pod ključnim kostima. Ove vene zajedno formiraju gornju šuplju venu, veliku venu koja odvodi krv iz gornjeg dijela tijela u srce.

Limfni sustav: Pomoć u obrani od infekcije

Limfni sustav je vitalni dio imunološkog sustava, uz timus, koštanu srž, slezenu, tonzile, slijepo crijevo i Peyerove ploče u tankom crijevu.

Limfni sustav je mreža limfnih čvorova povezanih limfnim žilama. Ovaj sustav prenosi limfu u cijelom tijelu.

Limfa se tvori iz tekućine koja prolazi kroz tanke stijenke kapilara u tjelesna tkiva. Ova tekućina sadrži kisik, proteine i druge hranjive tvari. Dio te tekućine ponovno ulazi u kapilare, a dio ulazi u limfne žile (postajući limfa). Male limfne žile povezuju se s većim i na kraju formiraju torakalni kanal. Torakalni kanal je najveća limfna žila. Spaja se sa subklavijskom venom i tako vraća limfu u krvotok.

Limfa također prenosi strane tvari (kao što su bakterije), stanice raka i mrtve ili oštećene stanice koje mogu biti prisutne u tkivima u limfne žile i limfne organe za odlaganje. Limfni sustav sadrži mnogo bijelih krvnih stanica.

Sve tvari koje transportira limfa prolaze kroz barem jedan limfni čvor, gdje se strane tvari mogu filtrirati i uništiti prije nego što se tekućina vrati u krvotok. U limfnim čvorovima, bijele krvne stanice mogu se sakupljati, djelovati međusobno i s antigenima te stvarati imunološki odgovor na strane tvari. Limfni čvorovi sadrže mrežicu tkiva s B stanicama, T stanicama, dendritičkim stanicama i makrofazima koji su čvrsto povezani. Štetni mikroorganizmi se filtriraju kroz mrežicu, zatim identificiraju pa ih B stanice i T stanice napadaju.

Limfni čvorovi su često grupirani u područjima u kojima se limfne žile odvajaju, kao što su vrat, pazusi i prepone.

Poremećaji limfnog sustava

Limfni sustav možda neće adekvatno odrađivati svoju funkciju zbog

  • Blokade (opstrukcije): Opstrukcija limfnog sustava dovodi do nakupljanja tekućine (limfedem). Opstrukcija može biti posljedica ožiljnog tkiva koje se razvija kada su limfne žile ili čvorovi oštećeni ili uklonjeni tijekom operacije, terapije zračenjem, ozljedom ili u tropskim zemljama infekcijom crvom (filarijaza) koji blokira limfne kanale.

  • Infekcije: Infekcija može uzrokovati otečene limfne čvorove jer su limfni čvorovi upaljeni. Ponekad sami limfni čvorovi mogu postati inficirani (limfadenitis) od organizama koji se šire limfnim sustavom s izvornog mjesta infekcije.

  • Raka: Tumori mogu blokirati limfne kanale ili mogu putovati (metastazirati) u limfne čvorove u blizini tumora, ometajući protok limfne tekućine kroz čvor. Rijetko se u limfnom sustavu može razviti tumor (limfangiosarkom).