Biologija krvnih žila

Autori: Jessica I. Gupta, MD
Michael J. Shea, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Srce i krvne žile čine kardiovaskularni (cirkulacijski) sustav. Krv cirkulirajući u ovom sustavu isporučuje kisik i hranjive tvari u tkiva tijela i uklanja otpadne tvari iz tkiva.

Krvne žile se sastoje od

  • arterija

  • arteriola

  • kapilara

  • venula

  • vena

Sva krv prolazi kroz ove krvne žile.

Ako se krvna žila ošteti, pukne ili je prerezana, izlazi krv, što uzrokuje krvarenje. Krv može iscuriti iz tijela, kao vanjsko krvarenje, ili može ući u prostore oko organa ili izravno u organe, kao unutarnje krvarenje.

Arterije i arteriole

Arterije, koje su jake, fleksibilne i otporne, nose krv iz srca i podnose najviši krvni tlak. Kako su arterije elastične, one se pasivno sužavaju (trzaju) kada se srce opušta između otkucaja i tako pomažu održavanju krvnog tlaka. Arterije se granaju u sve manje i manje krvne žile te na kraju postaju vrlo male žile nazvane arteriole. Arterije i arteriole imaju mišićne stijenke koje mogu prilagoditi njihov promjer kako bi povećali ili smanjili dotok krvi u određeni dio tijela.

kapilare

Kapilare su sićušne krvne žile, ekstremno tanke stijenke koje djeluju kao most između arterija (koje nose krv iz srca) i vena (koje nose krv natrag u srce). Tanke stijenke kapilara omogućavaju da kisik i hranjive tvarima prođu iz krvi u tkiva i otpadnim proizvodima da prođu iz tkiva u krv.

Venules i vene

Krv teče iz kapilara u vrlo male vene zvane venule, a zatim u vene koje vode krv natrag u srce. Vene imaju mnogo tanje stijenke od arterija, uglavnom zato što je pritisak u venama mnogo niži. Vene se mogu proširiti (dilatirati) ukoliko se količina tekućine u njima povećava. Neke vene, osobito vene u nogama, imaju zaliske, kako bi se spriječilo da krv teče unatrag. Kada ti zalisci propuštaju krv, povratni protok krvi može uzrokovati istezanje vena te one postaju izdužene i krivudave (tortuotične). Proširene, vijugave vene blizu površine tijela varikozne vene.