Hranjenje Formulom

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivan Zovko, dr. med.

U bolnici se novorođenčad obično hrani ubrzo nakon poroda, a zatim idealno nakon toga. Tijekom prvog tjedna nakon rođenja, bebe uzimaju ½ unce na 2 unce odjednom, postupno se povećavajući na 3 ili 4 unce oko 6 do 8 puta dnevno do drugog tjedna. Roditelji ne bi trebali poticati novorođenčad da završe svaku bocu, već im dopustite da uzimaju onoliko koliko žele kad god budu gladni. Kako djeca rastu, piju veće količine, trošeći do 6 do 8 unci u trećem ili četvrtom mjesecu.

Pravilan položaj za bebe koje se hrane bočicom je polu-zavaljen ili sjedeći. Bebe ne bi trebale hraniti bocom koja leži ravno na leđima jer mlijeko može ući u nos ili eustahijeve cijevi ( vidi: Eustahijeva cijev: održavanje izjednačenog tlaka zraka). Starije bebe koje mogu držati vlastitu bocu ne smiju spavati držeći bocu jer stalna izloženost mlijeku ili soku može oštetiti njihove zube i dovesti do šupljine.

Komercijalne formule za dijete dostupne su kao sterilne bočice spremne za hranjenje, limenke koncentrirane formule koje se moraju razrijediti vodom i prahom. Formule sadrže ispravnu ravnotežu hranjivih tvari, kalorija i vitamina, a dostupne su s dodatkom željeza i bez njega. Svim bebama koje su hranjene s formulom treba dati formulu koja je pojačana željezom kako bi se spriječila anemija uslijed nedostatka željeza.

Roditelji koji koriste koncentrirane formule ili prah moraju pažljivo slijediti upute za pripremu. Koncentrirane i praškaste formule treba pripremiti s vodom koja u sebi sadrži fluor. Formule se obično izrađuju od kravljeg mlijeka, ali postoje i druge posebne formule za dojenčad koja ne podnose kravlje mlijeko. Ako dojenčad ne može tolerirati standardnu formulu, pedijatar može preporučiti prelazak na formulu na bazi soje ili hidroliziranu formulu. Ako dojenčad ne može tolerirati hidroliziranu formulu, ona se može prebaciti na formulu aminokiseline. Ne postoje dugoročne zdravstvene razlike u dojenčadi koja se hrani standardnom ili posebnom formulom. Obično mlijeko kravljeg mlijeka, međutim, nije prikladna hrana tijekom prve godine života.

Kako bi se smanjila izloženost djeteta mikroorganizmima, formula se mora napuniti iz sterilnog spremnika. Plastične košuljice za jednokratnu upotrebu eliminiraju potrebu za sterilizacijom boca. Bradavice za boce treba sterilizirati u stroju za pranje posuđa ili u loncu kipuće vode 5 minuta. Roditelji trebaju zagrijati hranu za tijelo na temperaturu tijela. Punjene boce (ili posude s formulama, ako se koriste jednokratne obloge) stavljaju se u toplu vodenu kupku i dopuštaju da dođu do tjelesne temperature. Bebe mogu biti ozbiljno izgorjele ako je formula previše vruća, pa roditelji trebaju lagano protresti bocu kako bi izjednačili temperaturu, a zatim provjerili temperaturu stavljajući nekoliko kapi na osjetljivu kožu unutar ručnog zgloba. Formula na tjelesnoj temperaturi ne bi trebala biti ni topla ni hladna na dodir. Mikrovalne pećnice mogu opasno pregrijati formulu i ne preporučuju se za zagrijavanje formule ili dječju hranu.

Veličina otvaranja bradavice je važna. Općenito, formula treba polako kapati iz bočice koja se drži naopako. Veća, starija djeca žele veće količine tekućine i mogu tolerirati veće otvaranje bradavica.

(Vidi također Pregled hranjenja novorođenčadi i dojenčadi.)