Pregled vaginalnih infekcija

Autor: Oluwatosin Goje, MD, MSCR
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

U Sjedinjenim Američkim Državama, vaginalne infekcije jedan su od najčešćih razloga zbog kojeg žene posjećuju svog liječnika, što čini milijune posjeta svake godine.

 • Vaginalne infekcije uzrokuju mikroorganizmi no žene mogu poduzeti mjere opreza, kao što su nošenje labavog, apsorbirajućeg donjeg rublja, kako bi se smanjio rizik od infekcije.

 • Infekcije obično uzrokuju iscjedak sa svrbežom, crvenilom, a ponekad i peckanjem i bolovima.

 • Liječnici pregledavaju uzorak tekućine iz vagine ili cerviksa kako bi provjerili prisutnost mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekcije.

 • Liječenje ovisi o uzroku.

Vaginalne infekcije uključuju

Vaginalne infekcije mogu uzrokovati vaginalni iscjedak, nelagodu i neugodan vaginalni miris. Međutim, ovi simptomi ne ukazuju nužno na infekciju. Umjesto toga, mogu biti posljedica drugih stanja koja utječu na vaginu. Na primjer, kemikalije ili drugi materijali (kao što su higijenski proizvodi, kupka s mjehurićima, deterdženti za pranje rublja, kontracepcijske pjene i želei i sintetičko rublje) mogu iritirati vaginu i uzrokovati iscjedak i nelagodu. Upala koja se pritom javlja zove se neinfektivni (upalni) vaginitis.

Vaginalni iscjedak može biti uzrokovan poremećajem koji pogađa druge reproduktivne organe, a ne vaginu. Na primjer, iscjedak može biti posljedica određenih spolno prenosivih bolesti kao što su klamidijska infekcija ili gonoreja. Bakterije koje uzrokuju ove bolesti mogu se proširiti iz vagine u cerviks (donji, uski dio maternice koji se otvara u vaginu) i maternicu, uzrokujući upalnu bolest zdjelice. Genitalni herpesa, koji može uzrokovati plikove na stidnici (području oko otvora vagine), u vagini i na vratu maternice, također može uzrokovati vaginalni iscjedak.

Uzroci

Infekcije vagine mogu biti uzrokovane bakterijama, gljivicama i drugim mikroorganizmima.

Određeni uvjeti čine infekciju vjerojatnijom:

Neki specifični uzroci infekcije češći su među određenim dobnim skupinama.

Djeca

Kod djece su vaginalne infekcije obično uzrokovane bakterijama iz anusa. Ove se bakterije mogu premjestiti u rodnicu, kada djevojčice, osobito one u dobi od 2 do 6 godina, brišu spolovilo od stražnje strane prema naprijed ili ne očiste ispravno genitalno područje nakon defeciranja. Dodirivanje genitalnog područja, osobito ako djevojčice ne peru ruke nakon pražnjenja crijeva, također može premjestiti te bakterije u vaginu. Ukazivanje je često odgovor na svrab.

Stavljanje predmeta (poput igračke ili toaletnog papira) u rodnicu još je jedan čest uzrok vaginalnih infekcija u djece.

Seksualno zlostavljanje je još jedan mogući uzrok. Spolno prenosive bolesti, uključujući one koje uzrokuju vaginalne infekcije, mogu se širiti tijekom seksualnog zlostavljanja.

Mala dječja glista također može uzrokovati vaginalne infekcije.

Žene u reproduktivnoj dobi

Hormonske promjene neposredno prije i za vrijeme menstruacije ili tijekom trudnoće mogu smanjiti kiselost u vagini, kao i često ispiranje, upotreba spermicida te prisutnost sperme. Smanjena kiselost potiče rast bakterija koje uzrokuju bolesti.

Predugo ostavljanje tampona može dovesti do infekcije, vjerojatno zato što tamponi pružaju toplu i vlažnu okolinu gdje bakterije mogu napredovati i zato što mogu iritirati vaginu.

Žene u postmenopauzi

Nakon menopauze, smanjuju se razine estrogena. Kao rezultat, tkiva u vagini postaju tanja, suša i krhkija. Mogu nastati pukotine ili ranice koje omogućuju pristup bakterijama ili gljivicama. Također, smanjuje se i kiselost u vagini, povećavajući rizik od infekcije.

Žene koje imaju urinarnu inkontinenciju ili su nepokretne mogu imati poteškoća u održavanju genitalnog područja čistim. Iritacije urinom i stolicom mogu dovesti do infekcije.

Simptomi

Tipično, vaginalne infekcije uzrokuju vaginalni iscjedak. Ovaj iscjedak razlikuje se od normalnog jer ga obično prate svrbež, crvenilo i ponekad peckanje ili bol u području genitalija. Iscjedak može imati miris nalik ribljem. Izgled i količina iscjetka obično variraju ovisno o uzroku. Međutim, različiti poremećaji ponekad uzrokuju slične iscjetke

Svrbež može ometati san. Neke infekcije mogu prouzročiti bolne seksualne odnose i učiniti mokrenje bolnim i učetalijim.

Rijetko, nabori kože oko vaginalnog i uretralnog otvora se slijepe.

Međutim, ponekad su simptomi blagi ili se ne pojavljuju.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Pregled i ispitivanje uzorka iscjetka i/ili tekućine iz vrata maternice

Djevojke ili žene koje imaju vaginalni iscjedak s svrbežom ili koje imaju druge vaginalne simptome, kao što su crvenilo, peckanje, osjetljivost ili bol tijekom spolnog odnosa, trebaju posjetiti liječnika.

Povijest bolesti

Kako bi utvrdio uzrok, liječnik postavlja pitanja o iscjetku (ako je prisutan), o mogućim uzrocima simptoma i higijeni. Liječnik može pitati ženu sljedeće:

 • Da li su korišteni losioni ili kreme (uključujući kućne lijekove) kako bi se pokušali ublažiti simptomi?

 • Kada se pojavio iscjedak?

 • Da li je iscjedak bio praćen svrabom, peckanjem, bolovima ili ranama u području genitalija?

 • Kada se simptomi javljaju u odnosu na menstruaciju?

 • Da li se iscjedak pojavi i nestane, ili je uvijek prisutan?

 • Da li se abnormalni iscjedak javljao i ranije, i ako jest, kako je reagirao na liječenje?

 • Koji se oblik kontracepcije koristio i trenutno koristi?

 • Osjeća li se bol tijekom spolnog odnosa?

 • Da li je ranije bilo vaginalnih infekcija?

 • Ima li seksualni partner simptome?

Liječnik također pita o mogućnosti spolno prenosive bolesti. Na primjer, ženu se može pitati da li je seksualno aktivna i, ako jest, ima li više od jednog partnera. Ove informacije pomažu liječniku da odredi treba li drugim osobama liječenje.

Fizikalni pregled i ispitivanje

Učini se pregled zdjelice. Tijekom pregleda vagine liječnik uzima uzorak iscjetka (ako je prisutan) štapićem s pamučnim vrhom. Uzorak se ispituje pod mikroskopom. Uz podatke iz ovog pregleda, liječnik obično može utvrditi da li je uzrok bakterijska vaginoza, Trichomonas, ili infekcija gljivicama.

Liječnik također obično koristi obrisak da uzme i uzorak tekućine iz vrata maternice. Uzorak se testira na spolno prenosive bolesti.

Da bi se utvrdilo postoje li druge infekcije u zdjelici, liječnik provjerava maternicu i jajnike umetanjem dva prsta jedne ruke u rukavici u vaginu i pritiskanjem vanjske strane donjeg trbuha drugom rukom. Ako ovaj manevar uzrokuje znatnu bol ili ako je prisutna vrućica, mogu biti prisutne i druge infekcije.

Procjena djece

Ako djeca imaju Trichomonas vaginitis, liječnici ih procjenjuju kako bi ustvrdili da li je seksualno zlostavljanje uzrok.

Prevencija

Prevencija uključuje sljedeće:

 • Održavanje genitalnog područja čistim i suhim kako bi se spriječile infekcije (preporučuju se svakodnevno pranje s blagim sapunom bez mirisa (kao što je glicerinski sapun) te temeljito ispiranje i sušenje)

 • Brisanje od naprijed prema natrag nakon mokrenja ili defekacije kako bi se spriječilo da bakterije iz anusa uđu u vaginu

 • Podučavanje djevojčica pravilnoj higijeni

 • Nošenje labave, upijajuće odjeće kao što je pamučni donji veš kako bi se omogućilo cirkuliranje zraka i kako bi se područje genitalija održalo suhim

 • Prakticiranje sigurnog seksa i ograničavanje broja seksualnih partnera

Učestalo vaginalno ispiranje i ispiranje vagine lijekovima se ne preporučuje. Ispiranje vagine može ukloniti normalne, zaštitne bakterije iz vagine i smanjiti kiselost, što dovodi do infekcija, uključujući upalnu bolest zdjelice.

Liječenje

 • Dobra higijena

 • Upotreba vode ili leda za ublažavanje simptoma

 • Ako je potrebno, lijekovi za ublažavanje svrbeža

Mjere koje se koriste za prevenciju, kao što je održavanje genitalnog područja čistim i suhim, također pomažu u liječenju infekcija. Jaki ili mirisni sapuni i nepotrebni topikalni proizvodi (kao što su ženski higijenski sprejevi) treba izbjegavati.

Povremeno stavljanje ledenih paketa na područje genitalija, nanošenje hladnih obloga ili sjedenje u hladnoj kupelji (sa ili bez sode ili soli) mogu smanjiti bol i svrbež. Kupka se radi u sjedećem položaju s vodom koja pokriva samo genitalno i rektalno područje. Ispiranje genitalnog područja mlakom vodom koja je stisnuta iz boce za vodu također može ublažiti bol i svrab.

Ako te mjere ne ublaže simptome, mogu biti potrebni lijekovi. Antihistaminici u peroralnom obliku pomažu u ublažavanju svraba. Oni također uzrokuju pospanost i mogu biti korisni ako simptomi ometaju spavanje.

Specifično liječenje ovisi o uzroku.