Shizoidni poremećaj osobnosti (ScPD)

Autor: Andrew Skodol, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Sarah Bjedov, dr. med.

Shizoidni poremećaj osobnosti karakterizira prožimajući obrazac odvajanja od i opće nezainteresiranosti za društvene odnose i izražavanje malo emocija u odnosima.

 • Čini se da osobe sa shizoidnim poremećajem osobnosti nemaju interesa za bliske odnose s drugima i više vole biti same.

 • Liječnici dijagnosticiraju shizoidni poremećaj osobnosti na temelju specifičnih simptoma, uključujući odvajanje od društvenih odnosa i nezainteresiranost za njih te ograničeno izražavanje emocija.

 • Kognitivno-bihevioralna terapija koja se usredotočuje na stjecanje socijalnih vještina može pomoći osobama s ovim poremećajem da se promijene.

Poremećaji osobnosti su dugotrajni, prožimajući obrasci mišljenja, opažanja, reagiranja i povezivanja koji uzrokuju značajnu uznemirenost i / ili ometaju sposobnost osobe da funkcionira.

Osobe sa shizoidnim poremećajem osobnosti imaju poteškoća u smislenom povezivanju s drugima.

Shizoidni poremećaj osobnosti javlja se u oko 3 do 5% opće populacije u SAD-u. Nešto je češći među muškarcima.

Ostali poremećaji su također često prisutni. Do polovice osoba sa shizoidnim poremećajem osobnosti imalo je najmanje jednu veliku depresivnu epizodu. Često imaju i druge poremećaje osobnosti. Najčešći su

Uzroci

Smatra se da geni igraju ulogu u razvoju shizoidnog poremećaja osobnosti. Ovaj poremećaj može biti češći među ljudima koji imaju članove obitelji sa shizofrenijom ili shizotipnim poremećajem osobnosti.

Imati skrbnike koji su bili emocionalno hladni, zanemarujući i odvojeni tijekom djetinjstva može doprinijeti razvoju shizoidnog poremećaja osobnosti. Imati takve skrbnike može pojačati osjećaj djeteta da odnosi s drugim ljudima nisu zadovoljavajući.

Simptomi

Odvajanje od drugih

Čini se da osobe sa shizoidnim poremećajem osobnosti nemaju želju za bliskim odnosima s drugim ljudima, uključujući i rođake. Oni nemaju bliskih prijatelja ili osoba od povjerenja, osim ponekad rođaka prvog stupnja (kao što je roditelj ili brat ili sestra). Rijetko izlaze i često se ne udaju. Budući da preferiraju biti sami, skloni su odabiru aktivnosti i hobija koji ne zahtijevaju interakciju s drugima (kao što su računalne igre).

Seksualne aktivnosti s drugima ih malo ili uopće ne zanimaju. Također se čini da manje uživaju u osjetilnim i tjelesnim iskustvima (kao što je šetnja plažom).

Osobama s shizoidnim poremećajem osobnosti ne smeta što drugi misle o njima - bilo dobro ili loše. Mogu izgledati ravnodušno ili samozatajno. Ne primjećuju normalne društvene znakove i stoga se mogu činiti društveno nesposobnim.

Ograničeno izražavanje emocija

Osobe sa shizoidnim poremećajem osobnosti rijetko reagiraju (na primjer, smiješeći se ili kimajući glavom) ili pokazuju emocije u društvenim situacijama. Teško izražavaju ljutnju, čak i kada su isprovocirani. Ne reagiraju na odgovarajući način na važne životne događaje i mogu se činiti pasivnima kao odgovor na promjene okolnosti. Kao rezultat toga, čini se kao da nemaju smjer u svom životu.

Rijetko, kada se te osobe osjećaju ugodno otkrivajući se, priznaju da osjećaju bol, osobito u društvenim interakcijama.

Perzistiranje simptoma

Simptomi shizoidnog poremećaja osobnosti obično ostaju isti tijekom vremena, više nego kod drugih poremećaja osobnosti.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena, na temelju određenih kriterija

Liječnici obično dijagnosticiraju poremećaje osobnosti na temelju kriterija u Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5), objavljenom od strane Američke Psihijatrijske Udruge.

Da bi liječnici dijagnosticirali shizoidni poremećaj osobnosti, osobe moraju imati upornu odvojenost i općenitu nezainteresiranost za društvene odnose te ograničeno izražavanje emocija u međuljudskim interakcijama, pokazujući najmanje četiri od sljedećih karakteristika:

 • Ne žele bliske odnose ili ne uživaju u njima, uključujući i one sa članovima obitelji.

 • Preferiraju samotne aktivnosti.

 • Imaju malo interesa za seksualnu aktivnost s drugom osobom, ako uopće postoji.

 • Uživaju u samo nekoliko aktivnosti, ako uopće.

 • Nemaju bliskih prijatelja ili osoba od povjerenja, osim eventualno rođaka prvog stupnja.

 • Čine se ravnodušnima prema pohvalama ili kritikama drugih.

 • Emocionalno su hladni i odvojeni te ne izražavaju emocije kao odgovor na događaje ili interakcije s drugima.

Također, simptomi su morali započeti u ranoj odrasloj dobi.

Liječenje

 • Kognitivno-bihevioralna terapija koja se usredotočuje na socijalne vještine

Opći tretman shizoidnog poremećaja osobnosti isti je kao za sve poremećaje osobnosti.

Budući da su ljudi sa shizoidnim poremećajem osobnosti odvojeni i suzdržani, liječnici imaju poteškoća s uspostavljanjem kooperativnog odnosa s uzajamnim poštovanjem. Kako bi uspostavili odnos i tako potaknuli osobe da sudjeluju u liječenju, liječnici mogu pokušati raspravljati o temama koje se sviđaju ljudima koji preferiraju aktivnosti koje ne zahtijevaju interakciju s drugima (kao što je prikupljanje pečata).

Nema mnogo informacija o učinku psihoterapije ili terapije lijekovima na shizoidni poremećaj osobnosti.

Kognitivno-bihevioralna terapija koja se usredotočuje na stjecanje socijalnih vještina može pomoći osobama da se promijene. Na primjer, mogu naučiti kako prepoznati društvene znakove (izgovorene i neizgovorene, kao što su izrazi lica i govor tijela).