Dishidroza

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Dishidrotični ekcem je kronični dermatitis karakteriziran mjehurićima koji su praćeni svrbežom na dlanovima, prstima i na tabanima stopala.

(Također vidi Pregled dermatitisa.)

Pomfoliks se ponekad naziva dishidrotičnim ekcemom, što bi značilo uzrokovano abnormalnim znojenjem, ali sam poremećaj nije uzrokovan znojenjem (iako, znoj ga može pogoršati). Liječnici ne znaju što uzrokuje pomfoliks, ali bolesnici često imaju i atopijski dermatitis ili kontaktni dermatitis, i stres može biti čimbenik, kao i tvari poput nikla, kroma i kobalta. To je češće stanje među adolescentima i mlađim odraslima.

Poremećaj započinje sitnim mjehurima koji postaju crveni, vlaže, a zatim ljuskavi. Pomfoliks se javlja u napadajima svakih nekoliko mjeseci ili godina i obično je praćen intenzivnim svrbežom. Zahvaćena koža može postati inficirana bakterijama. Traje tjednima i potom spontano prolazi.

Dijagnoza

  • Izgled kože

Liječnici dijagnosticiraju pomfoliks na temelju izgleda kože i njegovog periodičnog javljanja.

Liječenje

  • Vlažni oblozi

  • Kortikosteroidi

  • Antibiotici

  • Fototerapija

Vlažni oblozi s kalijevim permanganatom ili aluminijevim acetatom (Burow otopina) mogu pomoći da mjehuri brže nestanu.

Snažni lokalni kortikosteroidi i/ili takrolimus ili pimekrolimus mogu pomoći kod svrbeža ili upale.

Pomfoliks se također može liječiti antibioticima (za bakterijsku infekciju) koji se uzimaju na usta i sa fototerapijom (izlaganje ultraljubičastom svjetlu).