Cink

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Cink, mineral, potreban je u malim količinama za mnoge metaboličke procese. Dijetetski izvori uključuju kamenice, govedinu i utvrđene žitarice. (Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Cink se najčešće uzima u obliku pastila kako bi se smanjilo trajanje simptoma prehlade. Znanstvene studije su kontroverzne, no ako cink ima učinak, vjerojatno je mali i javlja se samo kada se uzima vrlo brzo nakon što se pojave simptomi prehlade.

Neki uzimaju cink kako bi usporili napredovanje makularne degeneracije povezane s dobi ili kao pomoć u zacjeljivanju rana jer nedostatak cinka produljuje zacjeljivanje rana. U zemljama u razvoju dodaci prehrani koji sadrže cink jednom tjedno i željezo tijekom prve godine života mogu smanjiti smrtnost zbog proljeva i respiratornih infekcija. U djece starije od 6 mjeseci koja su pothranjena ili imaju manjak cinka, dodatak cinka može pomoći u liječenju proljeva.

Blagi nedostatak cinka narušava rast djece i može se ispraviti dodatkom prehrane cinkom.

Moguće nuspojave

Cink je općenito siguran, ali toksičnost se može razviti ako se uzimaju visoke doze. Uobičajene nuspojave cinkove pastile uključuju mučninu, povraćanje, proljev, iritaciju usta, ranice u ustima i loš okus.

  • Mučnina

  • povraćanje

  • Proljev

  • Nadraživanje usta

  • Rane u ustima

  • Loš ukus

Budući da je cink metal u tragovima i može ukloniti ostale potrebne metale iz tijela, cink pastile ne bi trebalo uzimati duže od 14 dana. Cink sprejevi mogu uzrokovati iritaciju nosa i grla.

Moguće interakcije s lijekovima

Apsorpcija i učinkovitost određenih antibiotika u liječenju infekcija mogu se umanjiti ako se istovremeno uzimaju dodaci cinka; stoga, cink treba uzimati najmanje 3 sata nakon ovih antibiotika.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Zinc