Poremećaji pleksusa

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

Mreže isprepletenih živčanih vlakana iz različitih spinalnih živaca (pleksusi) mogu biti oštećene ozljedama, tumorima, kolekcijama krvi (hematomima) ili autoimunim reakcijama.

 • Bol, slabost i gubitak osjeta javljaju se u cijeloj ili u dijelu ruke ili noge.

 • Elektromiografija i studije provodljivosti živca pomažu liječnicima u lociranju oštećenja, a magnetska rezonancija ili kompjutorska tomografija pomažu u otkrivanju uzroka.

 • Ponekad liječenje poremećaja koji uzrokuje disfunkciju poboljšava funkciju živaca.

(Vidi također Pregled perifernog živčanog sustava.)

Pleksus je kao električna razvodna kutija, koja razdjeljuje žice različitim dijelovima kuće. U pleksusu se sortiraju živčana vlakna iz različitih spinalnih živaca (koji spajaju kralježničnu moždinu s ostatkom tijela). Vlakna se rekombiniraju tako da se sva vlakna koja odlaze u određeni dio tijela spajaju u jedan živac. Oštećenje živaca u glavnim pleksusima uzrokuje smetnje u rukama ili nogama koje ti živci opskrbljuju.

Glavni pleksusi su:

 • Brahijalni pleksus, koji se nalazi u vratu i ramenima i koji distribuira živce po rukama

 • Lumbosakralni pleksus, koji distribuira živce za zdjelicu i noge

Lumbosakralni pleksus uključuje:

 • Lumbalni pleksus, smješten u donjem dijelu leđa

 • Sakralni pleksus, smješten u zdjelici

Živčane "razvodne kutije": pleksusi

Pleksus je kao električna razvodna kutija u kući. U pleksusu se razvrstavaju i rekombiniraju živčana vlakna iz različitih spinalnih živaca, tako da se sva vlakna koja odlaze u određeni dio tijela spajaju u jedan živac.

Četiri živčana pleksusa nalaze se u trupu tijela:

 • Cervikalni pleksus daje živčane veze za glavu, vrat i ramena.

 • Brahijalni pleksus daje veze za prsa, ramena, nadlaktice, podlaktice i šake.

 • Lumbalni pleksus daje veze za leđa, trbuh, prepone, bedra, koljena i listove.

 • Sakralni pleksus daje veze za zdjelicu, stražnjicu, genitalije, bedra, listove i stopala.

Budući da su lumbalni i sakralni pleksus međusobno povezani, ponekad se nazivaju lumbosakralnim pleksusom.

Spinalni živci u prsima se ne priključuju u pleksus. To su međurebreni živci koji se nalaze između rebara.

 

Uzroci

Najčešći uzroci oštećenja pleksusa su:

 • Tjelesne ozljede

 • Karcinom

Nesreća kod koje dolazi do jakog povlačenja ili savijanja ruke u području ramena može oštetiti brahijalni pleksus (koji se nalazi u blizini ramena). Kod novorođenčadi, brahijalni pleksus može se oštetiti tijekom porođaja ako se radi o povlačenju ili drugim manevrima. Prilikom pada može se ozlijediti lumbosakralni pleksus (koji se nalazi u blizini kuka).

Karcinom koji raste u dojci ili gornjem dijelu pluća može invadirati i uništiti brahijalni pleksus. Rak crijeva, mjehura ili prostate može infiltrirati lumbosakralni pleksus. Druge mase, poput nekancerogenog (benignog) tumora, apscesa ili nakupine krvi (hematoma), mogu uzrokovati poremećaje pleksusa time što pritišću na pleksus.

Šećerna bolest ili radioterapija za karcinom dojke, koja može oštetiti živce u cijelom tijelu, može također oštetiti živce u pleksusu.

Akutni brahijalni neuritis (Parsonage-Turnerov sindrom, ili neuralgična amiotrofija) je iznenadna disfunkcija brahijalnog pleksusa zbog upale, a ne ozljede ili raka. Vjerojatno je uzrokovan autoimunom reakcijom—kad tijelo proizvodi protutijela koja napadaju vlastite stanice— ili virusom. Ovaj poremećaj javlja se prvenstveno kod muškaraca. Obično se javlja kod mladih odraslih osoba, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

Simptomi

Disfunkcija brahijalnog pleksusa uzrokuje bol, slabost i gubitak osjeta u ruci. Može utjecati na cijelu ili dio ruke (kao što je podlaktica ili biceps). Ako je uzrok ozljeda, do oporavka dolazi polako, tijekom nekoliko mjeseci. Neke teške ozljede uzrokuju trajnu slabost.

Akutni brahijalni neuritis uzrokuje jake bolove u nadlakticama i ramenima. Obično, ruka postaje slaba i refleksi su oslabljeni kako bol prolazi. Osobe ne mogu napraviti ο pomoću palca i kažiprsta. Slabost se razvija unutar 3 do 10 dana. Potom dolazi do potpunog oporavka snage tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Disfunkcija lumbosakralnog pleksusa uzrokuje bol u donjem dijelu leđa i nogu, kao i slabost i gubitak osjeta u cijeloj ili dijelu noge (kao što je stopalo ili list). Oporavak ovisi o uzroku.

Dijagnoza

 • Elektromiografija i studije provodljivosti živaca

 • Magnetska rezonancija ili kompjutorizirana tomografija

Liječnici sumnjaju na bolest pleksusa kada su simptomi smješteni u dijelu tijela kojeg opskrbljuje određeni pleksus. Mjesto simptoma ukazuje na to koji je pleksus u pitanju.

Elektromiografija i studije provodljivosti živca također mogu pomoći u lokaciji oštećenja.

Magnetska rezonancija (MR) ili kompjuterizirana tomografija (CT) mogu pomoći u određivanju je li karcinom, druga masa ili ozljeda uzrok poremećaja pleksusa.

Liječenje

 • Liječenje uzroka

 • Kad je uzrok karcinom ili ozljeda, ponekad operativno liječenje

Liječenje poremećaja pleksusa ovisi o uzroku. Karcinom u blizini pleksusa može se liječiti zračenjem, kemoterapijom ili jednim i drugim. Povremeno se, karcinom ili neka druga masa koja oštećuje pleksus, mora kirurški ukloniti.

Ako je uzrok šećerna bolest, kontrola razine šećera u krvi može pomoći.

Liječnici ponekad propisuju kortikosteroide za akutni brahijalni neuritis i druge poremećaje pleksusa za koje se smatra da su uzrokovani autoimunom reakcijom, ali nije dokazana učinkovitost ovih lijekova.

Kada je uzrok ozljeda, ponekad je potrebno samo vrijeme za ozdravljenje, ali ponekad je potrebno operativno liječenje.