Nemogućnost ejakulacije

Autor: Irvin H. Hirsch, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Nemogućnost ejakulacije (anejakulacija) obično je uzrokovana nemogućnošću postizanja orgazma (anorgazmija). To se obično događa kao dio erektilne disfunkcije. (Vidi također Pregled seksualne distinkcije u muškaraca.)

Uzrok je obično operacija prostate, jer

  • Živci između leđne moždine i penisa mogu se oštetiti tijekom operacije zdjelice.

  • Uklanjanje prostate i sjemenih mjehurića tijekom operacije raka prostate eliminira sposobnost proizvodnje sjemena (ove žlijezde su uključene u proizvodnju sjemena).

Ostala stanja koja oštećuju živce penisa, kao i neki mentalni poremećaji te neki lijekovi koji se koriste za liječenje mentalnih poremećaja, također mogu utjecati na sposobnost ejakulacije.

Retrogradna ejakulacija može ponekad rezultirati nedostatkom vidljivog sjemena.

Ovisno o uzroku, može doći do anejakulacije sa ili bez orgazma. Liječnik postavlja dijagnozu anejakulacije na temelju simptoma, fizikalnog pregleda i, ako je orgazam moguć, testu urina. Odsutnost sperme u uzorku urina dobivenog nakon orgazma ukazuje na anejakulaciju, dok prisustvo mnogih spermija ukazuje na retrogradnu ejakulaciju.

Liječenje ovisi o uzroku i može uključivati prekidanje terapije bilo kakvim lijekovima koji mogu uzrokovati problem, psihoterapiju, ili poticanje ejakulacije pomoću oralnih lijekova kao što su pseudoefedrin i / ili imipramin. Ako je cilj terapije dobivanje sjemena za osjemenjivanje, muškarac može koristiti vibrator penisa ili njegov liječnik može primijeniti električni signal na rektum kako bi aktivirao živce odgovorne za ejakulaciju (elektroejakulacijska terapija). Nema liječenja kada je anejakulacija posljedica uklanjanja prostate i sjemenih mjehurića.