Pregled bolesti poplućnice i sredogruđa

Autor: Richard W. Light, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Poplućnica (pleura) je tanka, prozirna, dvoslojna membrana (opna) koja prekriva pluća i unutrašnju stranu stijenke prsnog koša. Sloj koji prekriva pluća nalazi se u bliskom dodiru sa slojem koji prekriva stijenku prsnog koša. Između te dvije tanke rastezljive membrane nalazi se mala količina tekućine (pleuralna tekućina) koja ih podmazuje dok glatko klize jedna uz drugu pri svakom udahu. Prostor u kojem se nalazi tekućina naziva se pleuralni prostor.

Dva pogleda na poplućnicu

U nenormalnim stanjima zrak ili višak tekućine mogu ući između listova poplućnice, što povećava pleuralni prostor. Ako se nakuplja tekućina (to se zove pleuralni izljev) ili ako se nakuplja zrak (to zovemo pneumotoraks), jedno ili oba plućna krila se neće moći normalno širiti disanjem, što dovodi do splasnuća (kolapsa) plućnog tkiva. Pleura se može inficirati (vidi Virusni pleuritis).

Sredogruđe (prsna šupljina) je pojam koji označava područje kojemu je prednja granica prsna kost (sternum), stražnja granica kralježnica, gornja granica je vrat, a donja ošit. U tom su prostoru smješteni srce, timus, neki limfni čvorovi i dijelovi dušnika (traheje), jednjaka, aorte, štitnjača i paratireoidne žlijezde. Pluća ne pripadaju tom prostoru. Sredogruđe (medijastinum) se sastoji od tri dijela:

  • prednje (anteriorno)

  • srednje (medijalno)

  • stražnje (posteriorno)

U sredogruđu se mogu stvoriti medijastinalne mase, nenormalne tvorbe kao što su ciste i tumori. Medijastinitis (upala sredogruđa) može nastati kada sadržaj iz jednjaka procuri u sredogruđe, što izaziva nadražaj i infekciju. Medijastinitis također može nastati nakon operacije prsnog koša (kao što je zahvat s otvaranjem prsne kosti, npr. nakon medijalne sternotomije). Pneumomedijastinum nastaje kada zrak uđe u sredogruđe.

Određivanje granica sredogruđa