Pregled vitamina

Autor: Larry E. Johnson, MD, PhD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Vitamini su sastavni dio zdrave prehrane. Preporučeni dnevni unos(RDA) - količini koju većina zdravih ljudi treba svaki dan da bi ostala zdrava - utvrđena je za većinu vitamina. Za neke vitamine utvrđena je sigurna gornja granica (dopuštena gornja razina unosa). Unos iznad te granice povećava rizik od štetnog djelovanja (toksičnost).

Dali znaš...
  • Konzumiranje vrlo velikih doza određenih vitamina može biti štetno.

Konzumiranje premalo vitamina može uzrokovati poremećaj u prehrani. Međutim, ljudi koji jedu razne namirnice vjerojatno neće razviti većinu nedostataka vitamina. Nedostatak vitamin D je iznimka. Nedostatak vitamina D je uobičajen među određenim skupinama ljudi (kao što su stariji ljudi), čak i ako jedu razne namirnice. Za druge vitamine, nedostatak se može razviti ako ljudi slijede restriktivnu dijetu koja ne sadrži dovoljno određenog vitamina. Na primjer, vegani, koji ne konzumiraju životinjske proizvode, mogu razviti nedostatak vitamina B12, a koji je dostupan u proizvodima životinjskog podrijetla. Do nedostatka B vitamina biotina ili pantotenske kiseline gotovo nikada ne dolazi.

Konzumiranje velikih količina (megadoze) određenih vitamina (obično kao dodataka prehrani) bez liječničkog nadzora može također imati štetne učinke.

Vitamini se nazivaju esencijalnim mikronutrijentima jer su potrebni organizmu, ali samo u malim količinama.

Tijelo ne pohranjuje većinu vitamina. Nedostaci ovih vitamina se obično razvijaju u tjednima do mjesecima. Stoga ih ljudi moraju redovito konzumirati.

Vitamini A, B12 i D pohranjeni su u značajnim količinama, uglavnom u jetri. Vitamini A i D također se pohranjuju u masnim stanicama. Nedostaci ovih vitamina se razvijaju duže od godinu dana.

Budući da mnogi ljudi jedu neredovito ili ne jedu razne namirnice, oni možda neće dobiti dovoljno vitamina iz hrane. Ako ih ne dobiju dovoljno, rizik od raka ili drugih bolesti može se povećati. Ljudi tada mogu uzeti multivitaminski pripravak. Međutim, za većinu ljudi uzimanje multivitamina ne smanjuje rizik od razvoja raka ili srčanih i krvnožilnih (kardiovaskularnih) poremećaja.

Vitamini

Vitamin

Dobri izvori

Glavne funkcije

Preporučeni dnevni unos za odrasle

Sigurna gornja granica

DNA = deoksiribonukleinska kiselina; IU = međunarodna jedinica; RNA = ribonukleinska kiselina.

Biotin

Jetra, bubrezi, meso, jaja, mlijeko, riba, suhi kvasac, slatki krumpir, sjemenke i orašasti plodovi

Potreban za preradu (metabolizam) ugljikohidrata i masnih kiselina

30 mikrograma (ali nije utvrđena RDA)

35 mikrograma za dojilje

Folna kiselina (folna kiselina)

Sirovo zeleno lisnato povrće, šparoge, brokula, voće (posebno citrusi), jetra, iznutrice, suhi kvasac i obogaćeni kruh, tjestenine i žitarice

(NAPOMENA: Dugotrajno kuhanje uništava 50-95% folata u hrani.)

Potrebno za stvaranje crvenih krvnih stanica, za sintezu DNA i RNA, te za normalan razvoj živčanog sustava u fetusa

400 mikrograma

600 mikrograma za trudnice

500 mikrograma za dojilje

1000 mikrograma

Niacin (nikotinska kiselina ili nikotinamid)

Suhi kvasac, jetra, crveno meso, perad, riba, mahunarke i cjeloviti ili obogaćeni proizvodi od žitarica i kruh

Potreban za metabolizam ugljikohidrata, masti i mnogih drugih tvari i za normalno funkcioniranje stanica

14 miligrama za žene

16 miligrama za muškarce

18 mg za trudnice

17 miligrama za dojilje

35 miligrama

Pantotenska kiselina

Jetra, govedina, žumanjci, kvasac, krumpir, brokula i cjelovite žitarice

Potreban za metabolizam ugljikohidrata i masti

5 miligrama (ali nije utvrđena RDA)

6 miligrama za trudnice

7 miligrama za dojilje

Riboflavin (vitamin B2)

Mlijeko, sir, jetra, meso, riba, jaja i obogaćene žitarice

Potreban za metabolizam ugljikohidrata i proteina i za zdrave sluznice, kao što je sluznica usta

1,1 miligrama za žene

1,3 miligrama za muškarce

1,4 mg za trudnice

1,6 miligrama za dojilje

Tiamin (vitamin B1)

Sušeni kvasac, cjelovite žitarice, meso (osobito svinjetina i jetra), obogaćene žitarice, orašasti plodovi, mahunarke i krumpir

Potreban za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti te za normalnu funkciju živčanog sustava i srca

1,1 miligrama za žene

1,2 miligrama za muškarce

1,4 mg za trudnice ili dojilje

Vitamin A (Retinol)

Kao vitamin A: Ulja riblje jetre, jetra, žumanjci, maslac, vrhnje i obogaćeno mlijeko

Kao karotenoidi (pretvoreni u vitamin A u tijelu), kao što je beta-karoten: tamno zeleno, žuto i narančasto povrće i žuti i narančasti plodovi

Potreban je za stvaranje živčanih stanica osjetljivih na svjetlost (fotoreceptora) u mrežnici, pomažući u održavanju noćnog vida

Pomaže u održavanju zdravlja kože, rožnice i sluznice pluća, crijeva i urinarnog trakta

Pomaže u zaštiti od infekcija

700 mikrograma za žene

900 mikrograma za muškarce

770 mikrograma za trudnice

1300 mikrograma za dojilje

3.000 mikrograma

Vitamin B6 (Piridoksin)

Sušeni kvasac, jetra, drugo meso organa, cjelovite žitarice, ribe i mahunarke

Potreban je za metabolizam ugljikohidrata, aminokiselina, i masti, za normalnu funkciju živčanog sustava, za stvaranje crvenih krvnih stanica i za zdravu kožu

1,3 miligrama za mlađe žene i muškarce

1,5 mg za žene starije od 50 godina

1,7 miligrama za muškarce starije od 50 godina

1,9 mg za trudnice

2,0 miligrama za dojilje

100 miligrama

Vitamin B12 (kobalamin)

Meso (posebno govedina, svinjetina, jetra i ostala organska mesa), jaja, utvrđene žitarice, mlijeko, školjke, kamenice, losos i tuna

Potreban je za stvaranje i sazrijevanje crvenih krvnih stanica, za funkciju živaca i za sintezu DNA

2,4 mikrograma

2,6 mikrograma za trudnice

2,8 mikrograma za dojilje

Vitamin C (askorbinska kiselina)

Agrumi, rajčice, krumpir, brokula, jagode i slatke paprike

Potreban je za stvaranje, rast i popravak kostiju, kože i vezivnog tkiva; za zacjeljivanje rana i opeklina; i za normalnu funkciju krvnih žila

Djeluje kao antioksidans, štiteći stanice od oštećenja slobodnim radikalima

Pomaže tijelu pri apsorpciji željeza

75 mg za žene

90 miligrama za muškarce

85 miligrama za trudnice

120 miligrama za dojilje

35 miligrama više za pušače

2000 miligrama

Vitamin D

Stvara se u koži kada je koža izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti

Vitaminom D obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi, masna riba, ulja riblje jetre, jetra i žumanjci

Promiče apsorpciju kalcija i fosfora iz crijeva

Potreban je za izgradnju, rast i pregradnju kostiju

Jača imunološki sustav i smanjuje rizik od autoimunih poremećaja

600 IU za osobe u dobi od 1 do 70 godina

800 IU za osobe starije od 70 godina

4.000 jedinica

Vitamin E

Biljno ulje, orašasti plodovi, sjemenke, zeleno lisnato povrće i pšenične klice

Djeluje kao antioksidans, štiteći stanice od oštećenja slobodnim radikalima

15 miligrama (22 IU prirodnog ili 33 IU sintetičkog)

19 miligrama za dojilje

1000 miligrama

Vitamin K

Zeleno lisnato povrće (kao što su olupine, špinat i kelj) i soja i kanola

Pomaže u stvaranju faktora zgrušavanja krvi i stoga je neophodan za normalno zgrušavanje krvi

Potreban za zdrave kosti i druga tkiva

90 mikrograma za žene

120 mikrograma za muškarce

Neki vitamini -A, D, E, i K- topljivi su u mastima. Ostali vitamini - vitamini B i vitamin C- topljivi su u vodi. O topljivosti vitamina ovise njihova apsorpcija, transport, pohranjivanje i izlučivanje. Razlika između topljivosti u mastima ili vodi utječe na prehranu na nekoliko načina.

Vitamini topljivi u mastima

Vitamini topljivi u mastima otapaju se u mastima (lipidima) i uključuju

  • Vitamin A

  • Vitamin D

  • Vitamin E

  • Vitamin K

Pohranjeni su u jetri i masnim tkivima. Ako se konzumira previše vitamina A ili D topljivih u mastima, oni se mogu akumulirati i mogu imati štetne učinke.

Budući da masti u hrani pomažu tijelu pri apsorpciji vitamina topljivih u mastima, ishrana s niskim udjelom masti može rezultirati njihovim nedostatkom. Neki poremećaji ometaju apsorpciju masti, a time i vitamina topljivih u mastima. Oni se zovu poremećaji malapsorpcije. Primjeri su kronični proljev, Crohnova bolest, cistična fibroza, određeni poremećaji gušterače, i začepljenje žučnih kanala. Neki lijekovi, kao što je mineralno ulje, imaju isti učinak. Vitamini topljivi u mastima otapaju se u mineralnom ulju, koje tijelo ne apsorbira. Dakle, kada ljudi koriste mineralna ulja (na primjer, kao laksative), ono odnosi te vitamine koji nisu apsorbirani iz tijela.

Kuhanje ne uništava vitamine topive u mastima.

Vitamini topljivi u vodi

Vitamini topljivi u vodi se otapaju u vodi.

  • B vitamini

  • Vitamin C

B vitamini uključuju biotin, folate (folnu kiselinu), niacin, pantotensku kiselinu, riboflavin (vitamin B2), tiamin (vitamin B1), vitamin B6 (piridoksin) i vitamin B12 (kobalamin).

Oni se izlučuju iz tijela mokraćom i izlučuju se iz tijela brže od vitamina topljivih u mastima. Vitamini topljivi u vodi vjerojatno će biti uništeni kada se hrana pohrani i pripremi. U sprečavanju gubitka ovih vitamina može pomoći sljedeće:

  • Pohranjivanje svježih proizvoda u hladnjak

  • Pohranjivanje mlijeka i žitarica na tamnom mjestu

  • Korištenje vode od kuhanja povrća za pripremanje juha

Uzroci

Poremećaji koji smanjuju apsorpciju hrane u crijevu (zovu se poremećaji malapsorpcije) mogu uzrokovati nedostatak vitamina.

Neki poremećaji narušavaju apsorpciju masti. Ovi poremećaji mogu smanjiti apsorpciju vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K - i povećati rizik od njihova nedostatka. Takvi poremećaji uključuju kronični proljev, Crohnovu bolest, cističnu fibrozu, određene poremećaje gušterače, i začepljenje žučnih kanala.

Neke vrste kirurškog liječenja debljine (bariatrijska kirurgija) također mogu ometati apsorpciju vitamina.

Bolesti jetre i alkoholizam mogu ometati preradu (metabolizam) ili skladištenje vitamina.

U nekih osoba,nasljedni poremećaji narušavaju sposobnost organizma u korištenju vitaminima i tako uzrokuju njihov nedostatak.

Ako se ljudi hrane intravenski tijekom duljeg vremena ili ako se u otopinama za parenteralnu ishranu ne nalaze potrebne hranjive tvari, može se razviti nedostatak vitamina (ili minerala).

Lijekovi također može pridonijeti nedostatku vitamina. Mogu ometati apsorpciju, metabolizam ili skladištenje vitamina.

Neki lijekovi koji uzrokuju nedostatak vitamina

Lijek

Vitamin

Alkohol (ne spada u lijekove)

Folna kiselina

Tiamin

Vitamin B6

Antacidi

Vitamin B12

Antibiotici, kao što su izoniazidi, tetraciklini i trimetoprim-sulfametoksazol

B vitamini

Folna kiselina

Vitamin K

Antikoagulansi, kao što je varfarin

Vitamin E

Vitamin K

Antikonvulzivni lijekovi, kao što su fenitoin i fenobarbital

Biotin

Folna kiselina

Vitamin B6

Vitamin D

Vitamin K

Antipsihotici

Riboflavin

Vitamin D

Barbiturati kao što je fenobarbital

Folna kiselina

Riboflavin

Vitamin D

Kemoterapeutici, kao što je metotreksat

Folna kiselina

Kolestiramin

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Kortikosteroidi

Vitamin C

Vitamin D

Cikloserin

Vitamin B6

Hidralazin

Vitamin B6

Levodopa

Vitamin B6

Mineralno ulje (dugotrajna uporaba)

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Metformin

Folna kiselina

Vitamin B12

Dušikov oksid (ponavljano korištenje)

Vitamin B12

Oralni kontraceptivi

Folna kiselina

Tiamin

Vitamin B6

Penicilamin

Vitamin B6

Fenotiazini

Riboflavin

Primidon

Folna kiselina

Vitamin D

Rifampin

Vitamin D

Vitamin K

Sulfasalazin

Folna kiselina

Tiazidski diuretici

Riboflavin

Triamteren

Folna kiselina

Triciklički antidepresivi, kao što su amitriptilin i imipramin

Riboflavin